fbpx

[Video] Svet se zgraža ob odlikovanjih travmiranih ruskih vojakov

Foto: YouTube

V javnosti so se pojavili videoposnetki ranjenih mladih fantov, povsem otrplih od strahu in žalosti, ki na invalidskih vozičkih čakajo za prejem odlikovanj “za pogum” s strani namestnika ruskega ministra za obrambo. 

Gre za vojake, ki se dolgo časa niso vrnili s frontne linije v Ukrajini, kjer so med invazijo Vladimirja Putina utrpeli različne hujše telesne poškodbe. Iz zdravstvenih razlogov odpuščeni vojaki so sedeli v vrsti, vsak na svojem invalidskem vozičku. Nekateri med njimi so izgubili kar cele ude. Čakali so v tišini, dokler jih ni obiskal namestnik obrambnega ministra Aleksander Fomin, ki je modroval o njihovem pogumu in požrtvovalnosti, preden jim je izročil odlikovanja, poroča Daily Mail

Njegove besede, ki v kontekstu tragične situacije teh ruskih vojakov, dobijo prav grotesken prizvok, so se glasile: “Kot pravi moški, kot pravi vojaki, ste nadaljevali veličastne vojaške tradicije naših dedkov in očetov.” Vsak izmed vojakov, je z visokim državnim funkcionarjem stisnil roko ob vzkliku: “Služim Rusiji!” Zatem je bila vsakemu na prsi, na spalno srajco pripeta medalja. Vendar pa zunanja, bleščeča fasada ni mogla prikriti resničnih občutkov teh mladih fantov.

Videoposnetek je prenašal prvi program ruske TV pod nadzorom Kremlja. Kot se lahko sami prepričamo, travmirani vojaki niso mogli skriti občutkov groze in obupa. Videoposnetek prihaja prav v času, ko ukrajinske oborožene sile okupatorjem še naprej povzročajo uničujoče izgube. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je predvčerajšnjim sporočil, da so njihove vojaške sile pokončale več kot 16 tisoč agresorjev.

Zveza Nato sicer ocenjuje, da je v Ukrajini padlo med 7 in 15 tisoč ruskih vojakov in to zgolj v enem mesecu vojne. Mnogi med njimi pa so ostali trajni invalidi brez nog in drugih telesnih udov. Eden izmed pohabljenih ruskih vojakov je po prejetju odlikovanja cinično dejal: “Nisem pričakoval, da bom prejel to nagrado za boj proti nacizmu. Konec koncev smo se proti njemu borili že pred 70 leti, zdaj pa se iz nekega razloga znova borimo proti njemu.” 

Domen Mezeg