fbpx

[Video] Talibanske prakse v Gorskem kotarju: Ilegalni migrant požgal in uničil hišo, do kdaj bodo prebivalci še prenašali to poniževanje?!

Uničena in požgana hiša s strani talibana. (Foto:Facebook)

Uničena in požgana hiša s strani talibana. (Foto:Facebook)

“Dragi moj Gorani, do kdaj mislite molčati? Do kdaj boste tiščali glave v pesek? Kako dolgo se bomo pustili poniževati in dopuščati, da nam talibani uničujejo hiše in domove? Čas je, da skupaj krenemo proti borbi s talibani in osvobodimo Evropo islamizacije,” na socialnih omrežjih poziva Tomislav Majnarić, eden vidnejših borcev in aktivistov, ki opozarjajo na resne težave lokalnega prebivalstva v Gorskem kotarju zaradi ilegalnih migrantov.

V hrvaškem Gorskem kotarju, nedaleč od slovenske meje, spet vre. V preteklosti smo poročali o delovanju in integraciji ilegalnih migrantov in njihovem onesnaževanju okoljskih gozdov. Novo šokantno zgodbo pa je delil Tomislav Majnarić – Gile, hrvaški aktivist in alpinist, ki opozarja na težave z migranti. Bližnjo hišo v gozdu pa je po njegovih besedah požgal in uničil taliban.

Tomislav Majnarić ni mogel več molčati. V posnetku, ki ga je delil na Facebooku, je pozval prebivalce Gorskega kotarja in okolice, naj se organizirajo. Po njegovem je edina rešitev skupna akcija, ne pa moledovanje in razburjanje v bližnjih lokalih. “Če ti taliban pride in uniči hišo, ne bodite tiho in to ne govorite meni. Javite medijem, dajte svoje težave v javnost. Morate narediti pritisk na medije, na javnost, na oblast. Neverjetno je, da nekdo sredi gozda požge in uniči hišo ter noben medij o tem ne poroča. Ne smete molčati. Treba je pritisniti na Kolindo (hrvaška predsednica), da pošlje vojsko na mejo. Ona je vrhovna poveljnica oboroženih hrvaških sil,” opozarja.

Gepostet von Tomislav Majnaric am Mittwoch, 13. November 2019

V svojem pozivu na pomoč se je obrnil tudi na hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića in notranjega ministra Davorja Bužinovića, da enkrat za vselej ukrepajo in pomagajo prebivalcem Gorskega kotarja.

Gorski kotar eno največjih in težavnih ilegalnih območij na Hrvaškem
V preteklosti smo že poročali o težavah Gorskega kotarja. Iz lepega turističnega kraja so v zadnjih letih ilegalni migranti zaradi svojih nekulturnih vzorcev obnašanja in onesnaževanja gozdov s smetmi popolnoma pregnali turiste. Majnarić je že v preteklosti opozarjal na težave z ilegalnimi migranti.

Razdejanje ilegalnih migrantov v Gorskem kotarju.(Foto: Nova24tv.si)

Razdejanje ilegalnih migrantov v Gorskem kotarju. (Foto: Nova24TV)

Majnarić je tudi sam planinec in je ogorčen nad tem, da mediji blokirajo pozive prebivalcev Gorskega kotarja, ki se zaradi nezakonitih migrantov ne morejo več prosto sprehajati v svojem domačem okolju. Na stalnem udaru so planinske hiše na Janjčarici, Hahliću in na Risnjaku. Ne gre le za planinske, temveč tudi za gozdne in družinske hiše. Situacija je v Gorskem kotarju zelo resna, a tudi hrvaške oblasti ne zaznajo tega pomembnega problema lokalnega prebivalstva.

Luka Perš