fbpx

[Video] Teksasu se je v tožbi pridružilo še osem zveznih držav ZDA

Vodja republikancev v Teksasu Allen West (foto: facebook)

V ponedeljek, 7. decembra, je zvezna država Teksas na ameriško vrhovno sodišče vložila tožbo proti zveznim državam Georgiji, Michiganu, Pensilvaniji in Wisconsinu zaradi nezakonitih postopkov med predsedniškimi volitvami. Tožbi zvezne države Teksas so se v kratkem priključile še Louisiana, Arkansas, Alabama, Florida, Kentucky, Mississippi, Južna Karolina in Južna Dakota.

Po trditvah zvezne države Teksas, so zvezne države Georgia, Michigan, Pensilvanija in Wisconsin kršile ameriško ustavo, saj so uvedle spremembe glede pravil volitev preko sodišč in izvršne oblasti in ne preko državnega zakonodajnega telesa, kakor to določa ameriška ustava.

V kratkem so se tožbi Teksasa proti štirim zveznim državam pred vrhovnim sodiščem pridružile še Louisiana, Arkansas, Alabama, Florida, Kentucky, Mississippi, Južna Karolina in Južna Dakota.

“Mislim, da boste videli deset zveznih držav, ki bodo podpisale peticijo in se pridružile tožbi. Vem da se je, kakor ste povedali, pridružila tudi Lousiana,” je v pogovoru v oddaji War Room gostitelju Stevu Bannonu razkril upokojeni podpolkovnik Allen West, drugače vodja republikancev v Teksasu. Za zdaj se je tožbi pridružilo sedem zveznih držav.

Tožba, ki bo spremenila rezultat volitev?
V odziv na najavo tožbe, ki je namenjena na vrhovno sodišče se je po poročanju The Gateway Pundit odzval tudi Jordan Sekulow, odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kakor je povedal, se morajo Michigan, Georgia, Pensilvanija in Wisconsin na tožbo odzvati do četrtka, 10. decembra 2020.

“Ponovno, mislim da je stvar jasna. To je primer, za katerega smo pravili, da bo dosegel ameriško vrhovno sodišče. To je primer katerega izid odloča o rezultatu. 62 elektorskih glasov je dovolj, da se spremeni izid volitev,” je povedal Sekulow. Tožniki zahtevajo, da zakonodajalci v toženih državah lahko imenujejo nove elektorje, saj je bila kršena elektorska klavzula do pravičnega postopka in enakih pravic. Zakonodajno večino v vseh štirih toženih zveznih državah imajo republikanci. “Sodišče je odločilo, da želi slišati več o tem in to je dobra novica … To je odločilni primer.

Ivan Šokić