fbpx

[Video] To je izjava, zaradi katere je Twitter suspendiral Kanye Westa. Težko bi bila bolj antisemitska

Ye West (foto: zajem zaslona)

Novopečeni lastnik Twitterja Elon Musk je suspendiral račun enemu najpopularnejših in zadnje čase najbolj odmevnem ameriškem reperju Kanye Westu oz. preimenovanem Ye-ju. Njegova poteza je sledila po reperjevih izjavah, v katerih “hvalil Hitlerja”, še posebno v četrtek po intervjujem z Alexom Jonesom. West že leta povzroča polemike tako na spletu kot zunaj njega z antisemitskimi in rasističnimi pripombami.

Elon Musk je dejal, da Yejevi tviti “kršijo pravilo proti spodbujanju k nasilju”, zato je raperjev račun na Twitterju začasno ukinil. Ye West je v vznemirljivem četrtkovem popoldanskem intervjuju s teoretikom zarote Alexom Jonesom hvalil Adolfa Hitlerja in naciste, zanikal holokavst in ponovno kritiziral Jude. “Vsak človek ima nekaj vrednega, kar je prinesel na mizo, zlasti Hitler,” je dejal Ye. “Tudi Hitler se je rodil kot kristjan.”

Twitter Inc je v petek znova blokiral račun Kanyeja Westa, le dva meseca po tem, ko je bil ponovno odprt. Lastnik Twitterja Elon Musk je dejal, da je Ye kršil pravila platforme, ki prepovedujejo spodbujanje k nasilju. Musk, ki zase pravi, da je absolutist svobode govora, je oktobra pozdravil vrnitev raperja, zdaj znanega kot Ye, na platformo. “Potrudil sem se po svojih najboljših močeh. Kljub temu je spet prekršil naše pravilo proti spodbujanju k nasilju. Račun bo začasno ustavljen,” je pozno v četrtek tvitnil Musk.

Kaplja čez rob je bila objava slike, ki je bila videti kot nacistična svastika znotraj Davidove zvezde, verskega simbola judovstva, za katero je Ye namignil, da bo uporabljena kot logotip za njegovo napovedano predsedniško kampanjo leta 2024.

“YE” že nekaj časa znan po mentalni nestabilnosti
Tudi v četrtek je West med intervjujem z ameriškim teoretikom zarote Alexom Jonesom sprožil buren odziv na svoje izjave, ki pa niso ravno črno bela kot pravijo. Ye je v oddaji povedal, da ljubi vse ljudi, da pa mu Judje ne bodo govorili, kaj naj ima rad in česa naj ne hvali. “Ne bodo mi govorili, naj ljubim njihove pogodbe ali vsiljevanje pornografije, in ne bodo mi prepovedali, naj pohvalim ljudi, ki so gradili avtoceste in celo mikrofon, s katerim delam, dovolj imam tega. Vsak človek ima neko vrednost, tudi Hitler,” je dejal Ye.

To je bil Yejev zadnji Twit na račun Muska. (Foto: zajem zaslona)

Je svojo obljubo prekršil tudi Musk?
Številni menijo, da glasbenik ni kršil nobenih pravil, zato se nekateri sprašujejo, kaj je pravi razlog za njegovo suspendiranje. Spomnimo, Musk je ob prevzemu Twitterja dejal, da so meje svobode govora začrtane z zakonodajo ZDA. 

Musk je pred tem tvitnil Yeju in ga spodbujal, naj se ne odziva kritično na druge, ter ga opozoril na Jezusove nauke v Novi zavezi. “Jezus je učil ljubezni, prijaznosti in odpuščanja,” je dejal Musk v sredo. “Včasih sem mislil, da je obrniti drugo lice šibko in neumno, vendar sem bil norec, ker nisem cenil njegove globoke modrosti.”

Ana Horvat