fbpx

[Video] Trump državnemu sekretarju Georgije v izcurljanem telefonskem klicu o volilni prevari: “Brad, hočemo zgolj resnico!”

Državni sekretar Georgije Brad Raffensperger in ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

V soboto 2. januarja 2021 je ameriški predsednik Donald Trump opravil eno uro dolg telefonski klic z državnim sekretarjem Georgije Bradom Raffenspergerjem in ostalimi volilnimi predstavniki iz Georgije o volitvah 2020 in stanju, ki je nastalo kot posledica volilne prevare in ostalih nepravilnosti na predsedniških volitvah. Posnetek klica so člani Raffenspergerjeve ekipe posredovali Washington Postu, ki je nato objavil zmontirane izseke za še enega v vrsti napadov na Trumpa. Trump je v pogovoru Raffenspergerja večkrat pozval naj se postavi na stran resnice. Opozoril je na nepravilnosti pri preverjanju veljavnih glasovnic, volilni prevari v kateri so glasovali mrtvi, izseljeni, ali pa so Dominionove volilne naprave štele po svoje.

“Predsednik Donald Trump je vložil dve tožbi – zvezno in državno – proti državnemu sekretarju Bradu Raffenspergerju,” je objavil vodja republikancev v Georgiji David Shafer potem ko je v javnost “pricurljal” telefonski klic med ameriškim predsednikom in volilnimi funkcionarji v Georgiji.

Kakor je pojasnil Shafer je “Raffensperger skrivaj posnel “tajni razgovor o poravnavi” glede tožbe, ki še teče.” Po Shaferjevih trditvah je avdioposnetek v močno razrezani in zmontirani obliki sprva objavil Washington Post, ki pa ni omenil, da je bila razprava v avdioposnetku namenjena doseganju rešitve povezane s tožbo, ki je v teku. Posnetek je zaupen na podlagi zvezne in državne zakonodaje.

V klicu so po poročanju Yahoo News sodelovali Trump, Raffensperger, vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows, odvetnica Cleta Mitchell, pravni zastopnik kabineta državnega sekretarja Georgije Ryan Germany, namestnik državnega sekretarja Jordan Fuchs in Trumpov odvetnik Kurt Hilbert.

Iz transkripta pogovora je razvidno, da Trump od Raffenspergerja ne zahteva nemogoče. Če že, Raffenspergerju ponuja priložnost, da se postavi na stran resnice, kar pa državni sekretar Georgije kategorično zavrača. Raffenspergerja so polna usta raznoraznih izgovorov zakaj ne more tega in zakaj ni mogoče ono. Ko Trump opozori do kakšnih kršitev prihaja v Georgiji, ki bi jo moral z vso pravico dobiti z več kot 400 tisoč glasovi prednosti, se Raffensperger izmika.

Trump obžaluje podporo guvernerju Georgije
Trump je ob tem izpostavil, da je guverner Georgije, preden ga je na volitvah podprl Trump za svojo nasprotnico v anketah zaostajal kar 21 točk. A na koncu zmagal. Kako je torej možno, da so ljudje zaradi Trumpa volili Briana Kempa, niso pa volili za Trumpa? Ameriški predsednik je priznal, da je bil bedak, ko je podprl Kempa za guvernerja. Postalo je namreč očitno, da ima trenutni guverner Georgije toliko hrbtenice kot meduza.

Raffensperger je vztrajal, da je njihov volilni rezultat točen. S tem se ni strinjal Trump. “Ne. Ne, nimate. Ne, enostavno ne. Nimate. Niti blizu,” je bil odločen Trump, ki je trdil, da so številke volinih rezultatov v Georgiji ne samo napačne, temveč zgrešene v obsegu več sto tisoč glasov.

Pri tem je Trump spomnil na vrsto drugih težav, ki so jih Raffensperger in druščina povzročali Trumpovi ekipi pri preiskovanju volilne prevare. Trumpovi so želeli verificirati glasove v okrožju Fulton, a jim Raffensperger ni dovolil. Namesto tega jih je poslal verificirati glasove v okrožju Cobb. Sprva je bilo rečeno, da bo verifikacija glasovnic odprta za javnost, ko pa je Trumpova ekipa pripeljala strokovnjake, pa le ti niso smeli vstopiti v sobo kjer naj bi potekala verifikacija glasovnic.

Trump pozval Raffenspergerja naj pove resnico
Ameriški predsednik je ravno tako izpostavil problematiko volilnih naprav Dominion. In spomnil, da so v Georgiji sodniki in razni funckionarji v celoti povozili volilno zakonodajo. Kako potekajo volitve lahko namreč določa zgolj in samo zakonodajne veja oblasti. V Georgiji so odločali vsi razen zakonodajalcev. Guverner in državni sekretar Georgije pa sta to dopustila in to stanje še ohranjata.

Ob branju transkripta telefonskega klica, ki ne bi smel priti v javnost postane jasno, da Trump ve o nepravilnostih in volilni prevari, ki preveva predsedniške volitve 2020 veliko več, kot pa je pripravljen razkriti Raffenspergerju. Skozi celoten pogovor postane jasno, da želi Trump Raffenspergerju dati še eno priložnost, da stori to kar je prav. “Brad, hočemo zgolj resnico. Preprosto. Vsi bodo videti zelo dobro, če pride resnica ven. V redu je, lahko nekoliko traja, a pusti resnici na plano. Resnica je, da sem zmagal z najmanj 400 tisoč glasovi. To je prava resnica. A ne potrebujemo 400 tisoč glasov. Potrebujemo jih manj kot 2 tisoč.”

Ivan Šokić