fbpx

[Video] Trump obljubil, da ne bo zmanjšal financiranja policije, temveč bo še okrepil organe pregona v boju proti kriminalu

Donald Trump in policija. (Foto: epa)

V Chicagu, ki mu vlada demokratska županja Lori Lightfoot se je močno razpaslo nasilje. V številnih ameriških mestih je vse več kriminala, strelskih obračunov in umorjenih, med njimi celo nedolžni otroci. In ker lokalne oblasti v obličju takšnih zločinov celo razmišljajo o zmanjševanju financiranja policije, ameriški predsednik Donald Trump pravi, da tega ne more več mirno opazovati in na tamkajšnje ulice pošilja zvezne organe pregona. 

Ameriški predsednik Donald Trump je naznanil, da bo v Chicago poslal na stotine uslužbencev zveznih organov pregona kot del državnih ukrepov za zajezitev kriminala v ZDA, ob čemer je predsednik jasno povedal, da ne bo nikdar ukinil policije. Ob tem je naznanil, da bodo: oddelek FBI za domovinsko varnost, šerifi ZDA in druge zvezne agencije, poslale svoje pripadnike v Chicago, saj je bilo samo v tem letu v mestu ubitih preko 400 ljudi, več kot tisoč pa ranjenih v strelskih obračunih. Trump je zatrdil, da ne namerava mirno čakati in gledati kako se to dogaja ter jasno poudaril, da si vsi Američani zaslužijo živeti varno življenje. Trump je še dejal, da nobena mati ne bo pestovala mrtvega otroka, enostavno zato, ker politiki niso naredili tega, kar bi morali storiti, da bi zavarovali svojo soseščino in svoje mesto, poroča RT.

Obenem je Trump še zatrdil, da ne bo le dopustil razpustitve policije, ampak jo bo naredil še boljšo, s tem pa okrepil zvezne organe pregona ter zatrdil, da je to kar počnejo mesta popolna norost. Številni lokalni politiki namreč iščejo načine kako zmanjšati proračune za organe pregona. Mediji sicer navajajo primer štiriletnega otroka, ki je bil ubit v tem mesecu, ko je nekdo streljal na njegovo hišo v kraju Kansas City, Missouri. Trenutno sicer poteka operacija, ki se je pričela prav na območju Kansas City, vendar pa je bila razširjena na območje Chicaga v Illinoisu in Albuquerquea v Novi Mehiki. Med drugim pa so bile razpisane celo nagrade za tistega, ki bi razkrinkal morilca dečka, katerega družina se je v sredo udeležila slovesnosti v Beli hiši.

Nagrade pa so bile razpisane tudi za morilce drugih otrok, ki so bili umorjeni v nedavnih strelskih obračunih. Trump je za nastalo situacijo obtožil lokalne demokratske politike, ki si prizadevajo, da bi ukinili policijo v svojih lastnih okrožjih ter so s tem povzročili eksplozijo streljanja, ubijanja, nasilja, umorov, kar trka na vest ameriškega naroda. Kriminal se je v ZDA močno razpasel v zadnjih dveh mesecih, še zlasti v večjih ameriških mestih, sprožil pa ga je domnevni umor Georgea Floyda. Ob tem so se pojavile zahteve, da je potrebno ukiniti policijo. Iz ZDA pa prihajajo vesti, da naj bi agenti zveznega pregona ugrabljali protestnike in jih odvažali stran v neoznačenih kombijih. Očitno je tako videti odgovor zveznih oblasti na neaktivnost lokalnih.

Trump pa je že prejšnji mesec dejal, da se ameriška mesta v katerih vladajo demokrati, spreminjajo v pekel. Ob tem je še posebej izpostavil Chicago, ki je po njegovem hujši od Afganistana. Tako demokratski župani kot tudi administracija Baracka Obame niso naredili ničesar za zajezitev cvetočega kriminala. “Chicago je dober primer, tam je hujše kot v Afganistanu, tam je hujše kot v Hondurasu.” je v pogovoru z voditeljem na Fox News Seanom Hannityjem povedal ameriški predsednik Donald Trump. Ob tem je izrecno poudaril, da je v nekaterih ameriških mestih mnogo slabše kot v že omenjeni azijski državi ter izpostavil Detroit, Oakland in Baltimore. Vsa tri navedena mesta sicer vodijo demokratski župani. In čeprav v zadnjih letih v Chicagu opažamo padec števila umorov, mesto ostaja med najbolj nevarnimi ameriškimi mesti, skupaj z že omenjenima Detroitom in Baltimorjem.

Domen Mezeg