fbpx

[Video] Trump v prvi debati pometel z Bidnom, a najhujše boje bil z moderatorjem!

Predsednik ZDA Donald J. Trump, nekdanji podpredsednik Joe Biden in moderator Chris Wallace (foto: EPA)

V torek, 29. septembra 2020 je na Fox News potekala prva predsedniška debata, v kateri sta se soočila republikanski kandidat, ameriški predsednik Donald Trump in demokratski kandidat, nekdanji podpredsednik Joe Biden. Debato naj bi moderiral Chris Wallace, glasen Trumpov nasprotnik, ki pa je skozi debato pokazal, da ne le moderira, temveč v njej aktivno sodeluje. Ameriškemu predsedniku je stalno skakal v besedo, ga prekinjal in preprečeval, da bi pogovor zašel v smer, kjer bi Bidnove trditve razkrinkali kot lažne.

V prvi predsedniški debati sta se nekaj več kot mesec dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami soočila predsednik Donald Trump in nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden. Slednjemu naj bi vnaprej poslali vprašanja, poroča Summit News, kar niti ne preseneča. Leta 2016 je enako na CNN storila Donna Brazile, ki je posredovala vprašanja Hillary Clinton. Brazilova je sedaj zaposlena pri Fox News.

V debati med Bidnom in Trumpom, je zmagal Trump. A niti eden od njiju se ni mogel meriti z moderatorjem Chrisom Wallaceom, ki je kot angel varuh bedel nad Bidnom in pazil, da ga Trump ne bi slučajno ujel nepripravljenega. “Moramo iti naprej,” in “Nimamo časa za to,” so bile stalne fraze, ki se jih je posluževal Wallace kadarkoli je Trump izpostavil Bidnove nečednosti.

V uvodu sta Trump in Biden spregovorila o Trumpovem predlogu sodnice Amy Coney Barret na mesto vrhovne sodnice. Trump je pojasnil, da je predsednik, da imajo Republikanci večino v senatu, in da njegov mandat traja štiri leta, ne tri kakor ponavljajo levičarji, ki se bojijo, da bi sodnica, ki dejansko spoštuje Ustavo zamenjala pokojno Ruth Bader Ginsburg. Barretovi levičarji zamerijo, da je katoličanka, in ima sedem otrok, od katerih sta dva posvojeni črni siroti s Haitija. Biden je Barretovo označil za “zelo prijetno osebo”, ki pa je Obamacare označila za neustaven. Zato bi po Bidenovem z nominacijo na vrhovno sodišče morali počakati do konca volitev. Demokratom res ne gre v glavo, da je namen sodne veje delovati v skladu z zakoni, namesto, da jih diktirajo.

Biden izgubil živce
Ko je Trump omenil, da radikalna levica upravlja z Bidenom, se je 77-letnik razhudil, in začel zatrjevati, da je “sam svoja stranka”. Ravno tako se Biden skozi celotno debato ni posluževal Trumpovega imena, ko je govoril o njem, vedno je uporabljal samo zaimke “on”, “njega”, “njegov” ipd. Kaže, da je Bidenova demenca dosegla stopnjo, kjer se niti ne spomni, kako je ime njegovemu protikandidatu.

Ko je Trump Bidna obtožil, da se igra s socializmom, je Bidnu na pomoč priskočil Wallace, ki je preusmeril pogovor. Ni trajalo dolgo, ko je Biden ponovno izgubil živce. “Boš že enkrat utihnil, človek!” je kričal na Trumpa “to je tako nepredsedniško”, ameriški predsednik se je ob tem samo nasmehnil.

Wallace je ponovno skočil na pomoč Bidnu, ko je Trump omenil sina nekdanjega podpredsednika Hunterja Bidena in vse njegove nečednosti. Od smrkanja kokaina zaradi česar so ga nagnali iz vojske, do prejemanja denarja od Kitajcev in Rusov. Trump se je ob tem še držal nazaj, čakajo ju še dve debati in zadeva z Burismo, ki je največji madež ravno na Bidnu, ki je pritiskal na ukrajinske oblasti, naj zamenjajo tožilca, ki se je spravil na energetskega giganta v katerem je imel Hunter mesto v nadzornem svetu, je poslastica za kdaj drugič.

Bidenov angel varuh
Ni trajalo dolgo, da bi se dotaknili koliko zveznih davkov je v letih 2016 in 2017 plačal ameriški predsednik. Biden je na podlagi poročanja New York Timesa, ki ga je Trump označil za laž, očital, da je plačal premalo. Trump je to zanikal, povedal da je plačal več milijonov zveznih davkov in poudaril, da je bil Biden kar 47 let del sistema, in eden od tistih, ki so ustvarjali luknje v davčni zakonodaji, zdaj a želi Trumpa prikazati v slabi luči, ker je pripravljen te luknje izkoristi. Trump je ob tem navrgel, da vsakdo želi plačati čim manj davkov, nekaj kar je za veliko večino Američanov postala realnost s Trumpovo davčno reformo.

Ko so se lotili vprašanja rase je ponovno skočil v zrak Wallace, ki ni dovolil, da bi Trump še naprej našteval vse rasistične opazke na račun črncev, ki si jih je v svoji dolgoletni politični karieri privoščil Biden. Med drugim jih je leta 1994 v razpravi o sprejetju trših zakonov označil za “nevarne plenilce”. Biden je skušal pogovor preusmeriti na smrt kriminalca Georga Floyda in Breanne Taylor. Rezultati niso obrodili sadov, saj je Trump izpostavil kako Biden zagovarja “miroljubne proteste”, ki so vse prej kot miroljubni ali protesti. Gre za nasilne izgrednike, vandale, tatove in še kaj hujšega, ki izkoriščajo priliko za uničevanje tuje lastnine. Trump je jasno povedal, da je na strani policistov, na strani zakona in reda. Ko je enako priznanje izvabil iz Bidena, je ponovno vskočil Wallace, ki ni dovolil, da bi se pogovor naravno razvijal v to smer.

Proti koncu debate se je Biden zaradi pritiskov Trumpa distanciral od neslavnega novega zelenega dogovora, ki je zrasel na zelniku radikalne socialistke in demokratske kongresnice Alexandrie Ocasio Cortez, in povedal, da sam podpira svoj lastni dogovor. Trump je po drugi strani zavrnil insinuacije o podnebnem segrevanju. Povedal je, da si želi čist zrak, čisto vodo in čisto okolje. Moderator je skušal požare, ki jih po ZDA netijo pripadniki Antife povezati s podnebnimi spremembami. Trump je obsodil nasilje radikalnih levičarjev in Bidna pozval naj poskrbi za svojo stran.

Demokrati se bojijo nadaljnjih soočenj Bidna s Trumpom
Na koncu so sledila vprašanja o sprejemanju rezultatov volitev. Velik trn v peti predstavlja oddaja glasu po pošti. Že nekaj časa je namreč znano, da se na tak način goljufa pri glasovanju. Ameriški mediji so poročali o več zavrženih volilnih lističih pripadnikov vojske, ki so glasovali za Trumpa. Ob tem ne gre pozabiti na dejstvo, da so nekatere zvezne države sprejele odlok, da je glas po pošti možno oddati še cel teden po končanih volitvah, pri čemer je jasno da gre za volilno prevaro, saj takšni (demokratični) odločevalci natančno vedo koliko glasov je še potrebnih za zmago v določenem okrožju. Na tak način je npr. na nadomestnih volitvah leta 2019 zmagala demokratska senatorka iz Arizone Kyrsten Sinema.

Po koncu soočenja med Trumpom in Bidnom, so levičarji že začeli s pozivi, da se preostali napovedani soočenji odpovedo. Biden naj bi se po zadnjih informacijah še vedno nameraval udeležiti soočenj.

Ivan Šokić