[Video] Trumpu kljub aretaciji raste podpora

Kandidat za predsednika ZDA Donald Trump. Vir: AFP

“Danes smo bili priča najbolj zlobni in gnusni zlorabi oblasti v zgodovini države,” je dejal Trump, “temu rečemo vmešavanje v volitve oziroma politično preganjanje,” je med drugim povedal nekdanji predsednik ZDA Donald Trump nekaj ur po soočenju s kazenskimi obtožbami zaradi domnevne zlorabe tajnih dokumentov. Svojim podpornikom je med drugim obljubil, da bo pravici zadoščeno, ko bo leta 2024 izvoljen. Kljub nenehnim prizadevanjem demokratov, da Trumpa umaknejo s politične scene, ne morejo zanikati dejstva, da mu podpora izjemno raste. Po zadnji raziskavi Morning Consult se je podpora Trumpu po obtožbi še povečala.

Nekdanji predsednik Donald Trump je v torek zvečer v govoru pred podporniki svojo zvezno obtožnico označil za “gnusno zlorabo moči in politični pregon in da si bo Amerika Joeja Bidna zapomnila kot “najbolj pokvarjenega predsednika”, ki je na vse načine poskušal uničiti ameriško demokracijo”. Bidnovi administraciji je očital dvoličnost, saj ga obtožujejo na podlagi zadev, s katerimi bi lahko obtožili tudi prejšnje politične predstavnike, nenazadnje tudi Joeja Bidna in afero, v katero je bila vpletena njegova družina. S tem soglašajo tudi njegovi podporniki, ki jih je sodeč po eni od zadnjih raziskav vedno več.

“Želijo mi vzeti svobodo, ker vam nikoli ne bom dovolil vzeti svobode. Želijo me utišati, ker jim nikoli ne bom dovolil, da vas utišajo,” je dejal Trump. “Ne prihajajo za mano, prihajajo za vami in slučajno jim stojim na poti. Grozi mi 400 let zapora zaradi posedovanja lastnih predsedniških dokumentov, kot je to storil vsak drug predsednik,” je dejal Trump, ki je v mirnem nagovoru ostro kritiziral dvoličnost aktualne vlade sedanjega predsednika Joeja Bidna. Spomnimo, da je iz družine Biden letelo kar nekaj okostnjakov iz omare, vendar so to osrednji levičarski mediji na vsak način hoteli utišati in prikriti. Med torkovim govorom je Trump ostro obsodil Bidnovo administracijo in jo označil za “pokvarjeno”, hkrati pa opomnil, da ima vsak pravico videti tudi tisto, za kar si je Biden tako vneto prizadeval prikriti s pomočjo medijev. Vmes je večkrat citiral zakon o predsedniških evidencah, za katerega je dejal, da je “civilni” in ne “kazenski”, in prisegel, da je imel namen pregledati vse te “škatle”, ki jih sedanji ameriški predsednik tako skriva pred očmi javnosti.

Trump: V ZDA obstajata dva standarda pravičnosti
“Ne pozabite, to preganjanje izvajajo iste agencije z orožjem, ki že sedem let vodijo nezakonite kampanje psihološke vojne proti Američanom … Ujeli smo jih pri vohunjenju za mojo kampanjo, datotekami na Twitterju in podobnim,”
je dejal. Trump je velik del svojega govora namenil razpravi o “izgubljenih jedrskih šifrah” nekdanjega predsednika Billa Clintona, “e-poštnih sporočilih” Hillary Clinton in “garažnih dokumentih” predsednika Joeja Bidna, saj je trdil, da v tej državi obstajata “dva standarda pravičnosti”.

“Nisem tisti, ki misli, da je nad zakonom, jaz sem tisti, ki je sledil zakonu,” je zatrdil Trump in dodal, da je imel kot predsednik absolutno pooblastilo za preklic tajnosti za razliko od Bidna, takratnega podpredsednika. “Ta primer bi morali takoj opustiti, ker uničuje državo.” Preden je zaključil, je Trump množici obljubil, da bo “dosegel pravico, ko bo leta 2024 ponovno izvoljen za predsednika” in obljubil, da bo “imenoval posebnega tožilca, ki bo sledil najbolj skorumpiranemu predsedniku v zgodovini Združenih držav Amerike, Joeju Bidnu,” je med vzkliki dejal Trump.

“Ta dan bo zapisan v sramoto in Joeja Bidna si bomo za vedno zapomnili kot ne le najbolj pokvarjenega predsednika v zgodovini naše države, ampak, kar je morda še pomembneje, kot predsednika, ki je skupaj s skupino svojih najbližjih razbojnikov, neprilagojenih marksistov, poskušal uničiti ameriško demokracijo”, je bil oster.

Podpora Trumpu po obtožnici še narasla
Raziskava Morning Consult je potekala med 9. in 11. junijem 2023 po objavi nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, da je bil obtožen v okviru preiskave posebnega tožilca Jacka Smitha o njegovem domnevno nezakonitem ravnanju z dokumenti Bele hiše. Prav tako sta v predsedniško tekmo pred raziskavo vstopila še dva predsedniška kandidata, Mike Pence in Ron DeSantis. To pa ni prav nič vplivalo na dejstvo, da je Trump še vedno na vrhu z 59 odstotki, poroča Breitbart, ki dodaja, da mu je podpora v enem tednu zrasla za tri točke. Njegov republikanski tekmec Ron DeSantis je medtem v zadnjem tednu doživel padec za tri točke, iz 22 odstotkov podpore prejšnji teden na 19 odstotkov v tem tednu. Z drugimi besedami: Trump je svojo skupno prednost povečal s 34 odstotkov prejšnji teden na 40 odstotkov ta teden, kar je še posebej negativno za DeSantisa glede na to, da prejšnji teden tudi v tej raziskavi ni doživel pomembnega skoka.

Medtem ko kritiki pravijo, da je Trumpova prednost še vedno manjša od prednosti s 43 točkami, ki jo je imel sredi maja, je avtor raziskave opazil, da je bila Trumpova prednost nižja še pred vstopom Desantisa v tekmo. Noben drugi tekmec s seznama ni bil niti približno blizu Trumpu. Pence je doživel dvig za eno točko, s sedmih odstotkov podpore prejšnji teden na osem odstotkov ta teden. Za eno točko se je povečala  prednost tudi senatorju Timu Scottu, ki je s treh poskočil na štiri odstotke. Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley in poslovnež Vivek Ramaswamy sta ostala pri dveh odstotkih podpore, nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie in nekdanji guverner Arkansasa Asa Hutchinson pa ji je sledil z 2-odstotno podporo – z enim odstotkom prejšnji teden.

Foto: Twitter

Kot je bilo razmeroma skladno s prejšnjimi raziskavami, večina podpornikov DeSantisa še vedno izbere Trumpa kot drugega kandidata (43 odstotkov), večina Trumpovih podpornikov pa prav tako izbere DeSantisa kot drugega kandidata (43 odstotkov). Raziskava je tudi pokazala, da se Trump izenačuje s predsednikom Joejem Bidnom v neposrednem dvoboju z 42 odstotki vsakega. DeSantis pa zaostaja za Bidnom za štiri točke.

Nekdanji predsednik je bil v Miamiju zaradi obtožbe v primeru zaupnih dokumentov. Zvezni tožilci so ga obtožili namernega prikrivanja zaupnih dokumentov in oviranja pravice ter ga obtožili 37 zveznih točk, vključno z 31 kršitvami zakona o vohunjenju. Torkov govor je bil označen kot prvi Trumpov dogodek zbiranja sredstev za volitve, med katerim mu je množica zapela voščilo za rojstni dan, na to pa se je Trump sarkastično odzval z besedami “čudovit rojstni dan“. Danes je namreč dopolnil 77 let.

Tanja Brkić