[Video] Tudi v deželi Sophie in ‘t Veld so bili primorani uporabiti vodni top na nasilnih protestih

Evropska poslanka Sophie in 't Veld, prizor iz petkovih protestov v Haagu (Foto: STA/epa)

Očitno protesti proti covidnim ukrepom ne potekajo le pri nas, ampak tudi v deželi evropske poslanke Sophie in ‘t Veld, ki je v Sloveniji ne dolgo tega preverjala stanje pravne države in svobode medijev. V nizozemskem Haagu so namreč v petek potekali nasilni protesti zaradi napovedani zaostritve ukrepov v obliki delnega zaprtja države, ki jih je napovedal premier Mark Rutte.

Protesti so se začeli kmalu po tem, ko je nizozemski premier Mark Rutte pojasnil, kakšni bodo ukrepi, ki bodo stopili v veljavo z današnjim dnem. Protestniki so v policiste pričeli metati steklenice, kamenje in pirotehnična sredstva, poškodovali pa so tudi stekla na železniški postaji, zato policiji ni preostalo drugega, kot da uporabi vodne topove za razkropitev množice.

https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1459249405735813121?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1459249405735813121%7Ctwgr%5Ehb_1_7%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F540153-hague-protests-covid19-lockdown%2F

Foto: epa

Policija je protestnike razgnala v bližnji park, a to ni pomagalo, saj so protestniki nadaljevali z nasiljem. Pri tem so poškodovali tudi številne trgovine, po podatkih nizozemskih medijev, je bilo do sedaj aretiranih pet ljudi.

Z današnjim dnem se bodo trgovine zapirale ob  18. uri, gostilne in restavracije pa ob 20. uri. Omejilo se je javno zbiranje, priporoča se delo od doma, kjer je to mogoče, obisk največ štirih oseb na domu, vnovič se nalaga upoštevanje primerne socialne distance. Šole bodo sicer ostale odprte, ne bo pa več dovoljeno spremljanje športnih dogodkov v živo.  Poostreni ukrepi bodo veljali tri tedne, poroča Russia Today.

Nina Žoher