fbpx

[Video] “Ubijte me! Ustrelite me!” Policija ubila strelca pred katedralo sv. Janeza v New Yorku!

Strelec z masko zastave Dominikanske republike pred katedralo sv. Janeza v NYC (vir: twitter)

Newyorška policija je pred katedralo Svetega Janeza božanskega na Manhattanu, v nedeljo popoldne, 13. decembra 2020 nevtralizirala napadalca, ki je po koncu nastopa adventnega zbora streljal v policiste in v zrak. Napadalec je v bolnišnici podlegel poškodbam.

Do streljanja je po poročanju RT prišlo na stopnišču pred protestantsko katedralo Svetega Janeza božanskega, ob koncu koncerta pevskega zbora, ki se ga je udeležilo okoli 200 ljudi.

“Streljal je v zrak in na policijo,” so za New York Post povedali viri s policije, medtem ko je Reutersov fotograf slišal strelca kako vpije: “Ubijte me!” in “Ustrelite me!” Policija je uslišala strelčevo željo.

Vseeno je pred tem nekaj policistov, ki so bili zadolženi za varovanje dogodka skušalo strelca prepričati, da odloži pištole. Ko prošnje niso zalegle in se je streljanje nadaljevalo, pa so izstrelili 15 nabojev, vsaj eden pa je napadalca zadel v glavo. Reševalci so strelca odpeljali v bolnišnico, a je zaradi zadanih strelnih ran umrl. Policija poroča da med civilisti, mimoidočimi in zbranimi pevci ni bilo ranjenih.

Uradno napadalčeva identiteta za zdaj ostaja neznanka, je pa policija razkrila, da naj bi strelec imel dolgo kriminalno kartoteko. Napadalec je ravno tako nosil masko na kateri je bila zastava dominikanske republike, poleg dveh pištol pa je na sebi imel še nahrbtnik v katerem so našli bencin, vrv, lepilni trak, žico, več nožev in Sveto pismo. “Mislim, da lahko vsi na podlagi vsebini nahrbtinka sklepamo o slabih namenih,” je bil mnenja načelnik newyorške policije Dermont Shea.

Dominikanci v New Yorku največja hispanska manjšina
V mestu New Yorku po podatkih iz 2017 živi okoli 1,1 milijona Dominikancev ter so tako največja hispanska manjšina v mestu. Severni del Manhattana, ki se razteza od 145. do 220. ulice je po poročanju amNY vse od 2018 tudi s strani mestnih uradnikov prepoznan kot “Mala Dominikanska republika.”

“Grozno je, da je bilo darilo našega zbora mestu New York, prepotrebno popolne pesmi in enotnosti, prekinjeno zaradi šokantnega nasilnega dejanja,” so incident komentirali v episkopalni katedrali Svetega Janeza božanskega.

Ivan Šokić