[Video] Ukrajinci uničujejo ruske cilje s poceni “kartonastimi” droni, napade pa naj bi izvajali kar iz Rusije

Foto: X

Nadaljujejo se napadi brezpilotnikov na ozemlje Rusije. Ruski uradniki so v petek sporočili, da je zračna obramba prestregla brezpilotna letala, ki so bila namenjena proti Kursku, Belgorodu in Moskvi. Moskovska letališča so za kratek čas prekinila lete, a poročil o večji škodi ali poškodovanih ni bilo.

Medtem so se pojavili novi satelitski posnetki, ki potrjujejo, da sta bili najmanj dve ruski reaktivni transportni letali Iljušin Il-76 Candid uničeni, dve pa poškodovani v napadu brezpilotnih letal na letalsko bazo v regiji Pskov v noči s torka na sredo. Fotografije, posnete po napadu, prikazujejo zoglenele ostanke dveh letal in še dveh, ki sta bili poškodovani na vrhu trupa letala, konkretneje na sredini, kjer so krila.

Delujejo z ozemlja Rusije
Ti brezpilotni letalniki so bili, kot je za The War Zone povedal vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe (GUR), generalmajor Kirilo Budanov, izstreljeni iz Rusije, ne pa z ukrajinskega ozemlja. “Delujemo z ozemlja Rusije,” je dejal Budanov, ni pa želel navesti, ali so napad izvedli pripadniki GUR. Prav tako ni želel povedati, kakšne vrste brezpilotnikov so uporabljali in koliko jih je bilo. Posnetek pa potrjuje, kar je povedal Budanov glede obsega škode. V svoji oceni škode je Budanov namreč dejal, da sta bili dve letali uničeni, dve pa zelo poškodovani.

Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) sicer glede napada brezpilotnikov navaja, da jim ni uspelo ugotoviti, ali so bila brezpilotna letala izstreljena iz Ukrajine ali znotraj Rusije. V svoji analizi med drugim navajajo, da je posnetek nastal v četrtek in da je bilo enajst letal premaknjenih s parkirnih mest na različne položaje na stezah letališča, verjetno v poskusu, da bi jim otežili ponovni napad. Spletna stran The War Zone je uspela od GUR pridobiti posnetek zaslona med video prenosom infrardeče kamere enega od dronov, uporabljenih v napadu. Infrardeča slika po njihovih navedbah kaže, da so bile bombe verjetno odvržene z drona pod lokalnim človeškim nadzorom, razen če je bil vir slike nadzorni dron, ki je posnel udarec, kar se zdi sicer malo verjetno. To pa bi se skladalo s pripombami Budanova, da je šlo za napad, ki se je začel znotraj Rusije, po možnosti zelo blizu letalske baze.

Ta uspešen napad odpira dodatna vprašanja o obrambi ruske vojske in njeni sposobnosti, da se zoperstavi operacijam brezpilotnih letal nad domačimi letalskimi bazami. Po napadu prejšnjega meseca na letalsko oporišče Stolci-2 v Rusiji je tiskovni predstavnik GUR Andrij Jusov izjavil, da so napad izvedle osebe znotraj Rusije po ukazu GUR. Kasneje so se ruski uradniki odločili za povečanje patrulj okoli baze, da bi lahko prišli na sled ukrajinskim sodelavcem in opremi, ki je bila pri tem uporabljena.

Kmalu po zadnjem napadu brezpilotnih letal so se pojavila nepotrjena poročila, ki razkrivajo, da je morda do 20 brezpilotnih letal ciljalo na letalsko oporišče kot del velike in zapletene serije napadov z brezpilotnimi letali po Rusiji. Kmalu po operaciji so na plano prišli video posnetki, ki prikazujejo ogromne plamene v bazi in najmanj eno letalo v ognju.

Protiofenziva je več kot le kopenski napad
Letala Iljušin Il-76 predstavljajo hrbtenico ruskega vojaškega letalstva in imajo podobno vlogo kot vojaška taktična transportna letala C-17 v ameriškem letalstvu. Budanov je dejal, da je GUR posebej ciljala na ta letala, ker so bila v delovnem stanju in so se uporabljala za prevoz vojaškega tovora in padalcev iz letalske divizije. Nekdanji poveljnik ameriških sil v Evropi, upokojeni generalpodpolkovnik Ben Hodges, je po poročanju Jutranjega Lista nedavno pozval k vodenju kampanje z velikimi in zapletenimi serijami napadov z brezpilotnimi letali na ruska tla, ki so v zadnjih tednih, ko vojna vstopa v 19. mesec, postali nekaj vsakdanjega. Kot je poudaril Hodges, je potrebno razumevanje, da je protiofenziva več kot kopenski napad. Ukrajinska strategija je očitno usmerjena v povečanje razburjenja med Rusi in povečanje pritiska na ruskega predsednika Vladimirja Putina in vojaške poveljnike.

Ukrajinci v uporabo dobili “kartonaste” drone
Nedavno so Ukrajinci uporabili nov dron. Pojavil se je namreč videoposnetek, ki prikazuje demonstracijo “kartonskega” drona, s katerim naj bi ukrajinske sile ciljale na cilje znotraj Rusije, vključno z vojaškimi bazami. Posnetek, ki je bil v četrtek objavljen na YouTube kanalu ukrajinskega novinarja Jurija Butusova, prikazuje dron – zamegljen, verjetno zaradi zaščite občutljivih informacij o njegovi konstrukciji –, kako eksplodira nad lažno tarčo  nekje na polju.

Posnetek vključuje pogled iz drona, ko se ta približuje cilju in se postavlja nad tarčo, preden eksplodira in zasuje celotno območje z velikim številom izstrelkov. Butusov pravi, da droni sedaj  predstavljajo smrtno grožnjo ruskim letalom. Brezpilotna letala Corvo izdeluje avstralsko podjetje SYPAQ in so, kot navaja Newsweek, odgovorna za domnevno uspešen napad na rusko letališče v Kursku prejšnji konec tedna. Njihova večinoma “kartonasta” konstrukcija naj bi jim omogočala, da jih ruski radarski sistemi ne odkrijejo.

Čeprav Kijev ni potrdil uporabe dronov podjetja SYPAQ, je ukrajinski veleposlanik v Avstraliji Vasil Mirošničenko na Twitterju zapisal, da so bili v napadu na rusko letališče uporabljeni “kartonski” droni iz Avstralije. Marca je podjetje SYPAQ z avstralsko vlado podpisalo pogodbo v vrednosti 700 tisoč dolarjev za proizvodnjo svojega sistema brezpilotnih letal Corvo, ki bodo namenjeni Ukrajini. Droni imajo nosilnost do 30 kilogramov in doseg približno 120 kilometrov, stanejo pa le okoli 3200 evrov.

N. Ž.