fbpx

[Video] V BLM izgredih v Louisvillu ustreljena dva policista!

Izgredi v Louisvillu zaradi sodbe v zvezi s smrtjo Breonne Taylor (foto: EPA)

V sredo, 23. septembra 2020 so med izgredi BLM ustrelili dva policista v Louisvillu. Razlog za streljanje je bila odločitev porote, da policista, ki je bil prisoten ob raciji povezani s preprodajo mamil v stanovanju Breonne Taylor, spozna krivega neodgovornega ogrožanja drugih. Omenjeni policist je namreč ob začetku strelskega obračuna s fantom Taylorjeve stekel na ulico in začel streljati na stanovanje, s čimer je ogrožal sosede. Policisti, ki so bili na zatožni klopi zaradi smrti Taylorjeve so bili oproščeni, saj so streljali v samoobrambi. Pištole so namreč uporabili šele potem, ko je enega od njih ustrelil partner Taylorjeve. Dogodek je nemudoma spodbodel izgrede BLM.

V spopadih izgrednikov BLM s policijo v sredo, 23. septembra 2020 je prišlo do streljanja. Načelnik policije v Louisvillu Robert Schroeder je potrdil, da so izgredniki ustrelili dva policista, katerih rane pa naj ne bi bile življenjsko nevarne.

Vse kaže, da je bil incident izzvan. Policija je namreč okoli 20:30h prejela klic, da je prišlo do streljanja v bližini lokalnega kolidža. Ko so policisti prispeli na kraj dogodka, je res prišlo do streljanja in dva policista sta bila ranjena. “Zelo sem zaskrbljen za varnost naših policistov,” je priznal Schroeder.

https://twitter.com/SVNewsAlerts/status/1308928537794052097

Do sedaj so aretirali enega osumljenca. Scroeder ni želel razkriti njegove identitete. Eden od policistov naj bi bil ustreljen v trebuh, pod neprebojnim jopičem, drugega je metek zadel v stegno. Eden od policistov naj bi bil buden in priseben, drugi naj bi se po poročanju RT  boril v operacijski dvorani, a naj bi po pričakovanjih preživel.

Strelec je po trditvah novinarjev, ki so bili priča napadu, streljal naravnost v policiste. Lokalni FBI urad je v odziv na ulice poslal pripadnike posebne enote SWAT.

Trump ponudil pomoč
Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem sporočil, da so zvezne oblasti pripravljene priskočiti na pomoč. “Molim za dva policista, ki sta bila ustreljena nocoj v Lousivillu v Kentuckyju,” je sporočil Trump. “Zvezne oblasti so z vami in pripravljene pomagati. Govoril sem z guvernerjem Andyjem Beshearjem, pripravljeni smo sodelovati takoj, ko zaprosi za pomoč.”

V izgredih BLM, ki jih je podžgala razsodba v povezavi s smrtjo Breonne Taylor, so izgredniki požigali, razbijali okna, in uničevali javno in privatno posest. Policija je proti izgrednikom uporabila solzivec in svetlobne granate. Ob 21h je nastopila policijska ura, na ulice pa se je odpravilo tudi 500 pripadnikov Nacionalne garde, ki so varovali razna poslopja vključno z bolnišnico kamor so odpeljali ustreljene policiste.

Kaj je z Breonno Taylor?
Breonna Taylor je bila 26-letna nekdanja bolničarka, ki je končala mrtva med policijsko racijo v njenem stanovanju. Policija v Lousivillu je tisto usodno noč, 13. marca 2020 izvedla več racij ob istem času na različnih lokacijah, z namenom, da bi naredili konec preprodaji mamil, v kar je bila vsaj posredno vpletena tudi Taylorjeva. V središču celotne preiskave je bivši partner Taylorjeve, 30-letni diler Jamarcus Glover, s katerim je bila v tesnih stikih. Policija ga je videla, kako iz stanovanja Taylorjeve odnaša pakete, pri njej je imel prijavljeno tudi stalno stalno prebivališče.

Taylorjeva je tudi večkrat, ko je že hodila s Kennethom Walkerjem, plačala varščino za Gloverja s katerim je bila še vedno intimna. V preteklosti naj bi v službi zavrnila testiranje na prepovedane substance. Policija je med racijo pri Gloverju zasegla večjo količino kokaina in fentanila. H Gloverju je bilo za racijo poslanih koli 60 policistov, vključno s posebno enot SWAT. K Taylorjevi, ki je veljala za mehkejšo tarčo, ki naj se ne bi upirala, so poslali manjšo skupino policistov. Pričakovali so, da bo sama doma.

Z bivšim partnerjem sta bila vpletena v trgovino z drogo
Navkljub temu, da so pridobili nalog, po katerem jim ne bi bilo treba trkati, jim je bilo naročeno da to vseeno storijo razkriva policijsko poročilo. Na vrata Taylorjeve, ki je bila v stanovanju skupaj z Walkerjem so večkrat potrkali in povedali, da je policija, da imajo nalog. To je potrdil voznik tovornjaka, ki jih je z ulice slišal kako vpijejo. Ko ni bilo odziva, so policisti vdrli v stanovanje, Walker pa je začel streljati. Policisti so se odzvali in tudi sami začeli streljati, v navzkrižnem ognju pa je bila ubita Taylorjeva.

Mestne oblasti so družini Taylorjeve izplačale odškodnino v višini 12 milijonov dolarjev. Gloverju pa po poročanju New York Timesa ni bilo všeč, da je po njegovih besedah, želela policija vso krivdo za smrt Taylorjeve naprtiti njemu. Od marca je minilo pol leta, in od takrat je Glover pozabljen. Novi dežurni krivci so policisti. Ne glede na njihova dejanja, so krivi tega, da nosijo uniformo.

Ivan Šokić