fbpx

[Video] V Hongkongu lahko policija ljudem, ki se ne želijo testirati, vdre v stanovanje!

Foto: YouTube

Hongkong je pričel izvajati radikalno metodo testiranja: Policija stanovanje obkroži brez obvestila, tako da nihče ne more izstopiti iz njega in zavrniti testiranja. Kdor tega ne želi, lahko vdrejo v njegovo stanovanje. V zadnjih desetih dneh se je hongkonška policija lotila preizkusov zasede in prisilila vse, da se testirajo na covid-19. Globa za zavrnitev testiranja znaša 645 dolarjev. Posnetek, ki je zaokrožil na družabnih omrežjih prikazuje na desetine policistov, ki tečejo po ulici in razvijajo trak za ograditev stavbe z namenom, da prebivalcem preprečijo morebiten pobeg pred testiranjem.

V torek je vlada napovedala, da bi bili lahko tisti, ki se izognejo testiranju, prisilno odpeljani. Hongkong ima 7,5 milijona prebivalcev, na dan pa lahko testira 100 tisoč ljudi. Epidemiološke ekipe v spremstvu policije so se večinoma osredotočale na gosto naseljene soseske, odkrite kot žarišča okužbe. Pogosto gre za starejše stavbe, ki so prenatrpane z najemniki in z velikim številom majhnih stanovanj. Ko policija eno takšno stavbo izolira za namene testiranja, so vsi najemniki in vsi zaposleni v stavbi ali kupci, ki so tam slučajno, enako obravnavani.

Problematične so revne soseske z visoko gostoto prebivalstva, kjer je virus težko izkoreniniti. Hongkong je gosto naseljen, povprečno stanovanje meri približno 46 kvadratnih metrov, a mnogi so strnjeni v “kletke”, ki so lahko majhne tudi do pet kvadratnih metrov, s skupnimi kopalnicami in tuši v starih stavbah.

Številke okuženih so nizke, ​​komaj nekaj okuženih na 10 tisoč ljudi. Prva operacija v gosto poseljeni četrti Jordan v Kowloonu je pri 7 tisoč opravljenih testih razkrila 13 okuženih. Vsi prebivalci so morali ostati za zaklenjenimi vrati 48 ur, dokler niso bili testirani prav vsi. V zadnji akciji je bilo testiranih 2 tisoč najemnikov ene stavbe. Rezultat: brez pozitivnih rezultatov. Toda vprašanje je, ali so podatki pravilni, inkubacija namreč običajno traja tri ali štiri dni, včasih pa tudi 14.

James Trauer, epidemiolog z avstralske univerze Monash, pojasnjuje, da gre v tem primeru za taktiko zaklepanje stanovanjskega bloka, dokler ne izolirajo prav vsake okužene osebe. V Melbournu so v prvem valu storili enako, vendar Trauer po navedbah Guardiana ne verjame, da je to učinkovita metoda.

Aleš Ernecl