fbpx

[VIDEO] V lažnem bombnem preplahu v Torinu v stampedu poškodovanih 1500 ljudi

Foto: EPA. Piazza di San Carlo.

Sobotna noč bi se lahko za navijače italijanskega nogometnega prvoligaša Juventus sprevrgla v še večjo nočno moro, kot se je sicer, ko je njihova ljubljena ekipa v Cardiffu z veliko razliko izgubila finale Lige prvakov proti Real Madridu s kar 4 : 1. Več tisoč navijačev Stare dame je veliki finale namreč gledalo na trgu San Carlo, ko je pri zadetku Cristiana Ronalda za vodstvo Madridčanov s 3 : 1 mlajši fant prižgal petardo in pričel vzklikati: “Bomba, bomba, eksplodirala bo!” V množici sta zavladala strah ter panika in nastal je pravi stampedo, v katerem je bilo poškodovanih več kot 1500 navijačev, od tega osem huje, v kritičnem stanju pa naj bi bil 7-letni otok. Kot poroča športni časopis Gazzetta dello Sport, je bilo povsod polno krvi. Oglasil se je tudi predsednik Juventusa Andrea Agnelli, ki obžaluje tragedijo.

Gazetta delo Sport poroča, da so razočarani Juventusovi navijači neposredno po stampedu razbijali bližnje lokale, tiste ljudi, ki so v stampedu poteptali, pa so nekateri “tifozi” celo pokradli. Policija je potrebovala kar nekaj časa, da je obvladala nastalo situacijo.

Predsednika Juventusa Andreo Agnellija situacija močno spominja na finale pokala državnih prvakov iz leta 1985, ko sta tekmo za naslov evropskega prvaka na Stadionu Heysel v Bruslju igrala Juve in Liverpool. Takrat je bilo v stampedu angleških navijačev do smrti poteptanih 39 italijanskih ljubiteljev nogometa, a se je tekma nato vseeno odigrala. Torinčani so takrat zmagali z 1 : 0.

“Ljudje so kričali in se prerivali, vladala je panika, prišlo je do divjega stampeda,” je v soboto zvečer za Gazetto dello Sport dejala ena od prič dogodka. Odjeknili sta tudi dve manjši eksploziji, a naj bi šlo zgolj za pirotehnična sredstva, zaključuje Gazzetta.

L. S.