fbpx

[Video] V Moskvi na strehe nameščajo protiletalske sisteme, medtem Zelenski poziva k hitri dostavi tankov

V Moskvi na strehah nameščajo protiletalske sisteme. (Foto: družbena omrežja)

Po nizu pritiskov je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski Nemčijo neposredno pozval, naj njegovi državi pošlje tanke leopard, ki jih potrebujejo za obrambo. Pred srečanjem kontaktne skupine za pomoč Ukrajini, ki bo razpravljala prav o dobavi novega orožja, je zavrnil obotavljanje Nemčije, češ da bo poslala tanke, če to storijo tudi ZDA. “Saj mi ne napadamo, če koga to skrbi. Ti leopardi ne bodo prečkali Rusije. Mi se branimo,” je še zatrdil glede tankov, katerih dobavo iz katerekoli države mora Nemčija kot proizvajalka predhodno odobriti. Obenem pa v Moskvi na strehah obrambnih in upravnih zgradb nameščajo sisteme zračne obrambe Pancir. Razlog bi sicer lahko bil ukrajinsko preizkušanje brezpilotnih letal. Protiraketne sisteme pa so na strehah Moskve začeli postavljati dan pred srečanjem zahodnih obrambnih uradnikov v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se bodo danes dogovorili o novem paketu vojaške pomoči Ukrajini. Ta naj bi vključeval tudi zagotovitev težkih tankov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že nekaj časa opozarja, da Ukrajina potrebuje dodatno orožje. Danes bo v letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji potekalo tretje srečanje kontaktne skupine za pomoč Ukrajini. Kijev od zaveznic pričakuje odločno podporo v obliki težkega orožja, kar je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg tudi obljubil. Moskva medtem svari pred eskalacijo konflikta, če bi Zahod Kijevu dobavil orožje dolgega dosega.

Največ pozornosti na srečanju bo najverjetneje posvečeno dobavi tankov leopard. Nemčija ima kot proizvajalka pri tem ključno vlogo, saj mora odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav. Po poročanju nemških medijev je kancler Olaf Scholz pripravljen dovoliti dobavo bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, a pod pogojem, da ZDA da na voljo svoje tanke abrams. Kljub temu so nekatere zaveznice dodatno vojaško pomoč Ukrajini naznanile že pred samim srečanjem. Velika Britanija je Kijevu obljubila 14 tankov challenger 2 in 600 raket brimstone. ZDA so Kijevu obljubile oklepna bojna vozila bradley, Francija visokomobilne oklepnike AMX-10 RC, Nizozemska pa sistem zračne obrambe patriot.

Zavlačevanje Nemčije k dobavi leopardov
“Odrasli ljudje ste. Lahko se tako pogovarjate še šest mesecev, a v naši državi ljudje umirajo – vsak dan,”
je Zelenski v četrtek zvečer dejal v pogovoru za nemško televizijo ARD. “Drugače povedano: ali lahko dostavite leoparde ali ne? Potem nam jih predajte,” je pozval Berlin glede težjih tankov, za katere Kijev prosi že kar nekaj časa. “Saj mi ne napadamo, če koga to skrbi. Ti leopardi ne bodo prečkali Rusije. Mi se branimo,” je še zatrdil glede tankov, katerih dobavo iz katerekoli države mora Nemčija kot proizvajalka prehodno odobriti.

Na nemško odlašanje pri dobavi leopardov in dovolitvi Poljske, da pošlje svoje tanke, se je odzval tudi  poljski premier Morawiecki“privolitev je tu sekundarnega pomena. Ali bomo to soglasje hitro pridobili ali pa bomo sami naredili pravo stvar” in dodal, da je Poljska  utrujena od nemške sabotaže.

Zelenski je sicer izrazil hvaležnost za dosedanje pošiljke orožja iz Nemčije, a Ukrajina potrebuje težje orožje. Nemški kancler Olaf Scholz je glede tega doslej okleval, nazadnje pa tudi zatrdil, da bi se Nemčija za ta korak odločila le v soglasju z drugimi zaveznicami iz Nata, zlasti ZDA, ki da bi se morale odločiti za enak korak. Tudi ta argument je Zelenski v četrtek zavrnil. “Včasih se ne bi smeli obotavljati in reči: ‘Dali bomo tanke, če bo tudi nekdo drug dal tanke.’ Mislim, da to ni prava strategija,” je dejal v nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.

Leopard 2 (foto: epa)

Se Nemčiji obetajo premiki z novo zunanjo politiko?
Razprava o leopardih, ki jih želi Ukrajini poslati več držav, se je okrepila v dneh pred današnjim srečanjem več deset članic kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v Ramsteinu na zahodu Nemčije. Ukrajina od zaveznic pričakuje obljube dobave novega težkega orožja, kar je več držav že obljubilo. Gre tudi za prvi preizkus za novega nemškega obrambnega ministra Borisa Pistoriusa, ki je po odstopu predhodnice Christine Lambrecht v četrtek prisegel na položaj.

Sara Kovač