[Video] V plamenih zapor, kjer so zaprti protestniki proti iranskemu režimu – zdaj je čas za ukrepanje mednarodne skupnosti

Zapor v Iranu v plamenih (posnetek zaslona)

V zaporu Evin v Teheranu, ki je namenjen predvsem političnim zapornikom in protivladnim aktivistom, je v soboto izbruhnil obsežen požar. Kaos v zaporu sledi večtedenskim protestom v Iranu, ki jih je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini in so terjali več kot sto življenj. Mlada Iranka je umrla v policijskem priporu, potem ko so jo pridržali zaradi domnevno nepravilne nošnje hidžaba.

Po navedbah lokalnih medijev in sodeč po posnetkih, objavljenih na spletu, je prišlo tudi do streljanja. Po navedbah oblasti je bilo ranjenih devet oseb, razmere pa naj bi bile znova pod nadzorom. Na video posnetku, ki ga je na Twitterju objavila organizacija za človekove pravice v Iranu s sedežem v Oslu, je poleg plamenov in dima slišati streljanje in eksplozijo ter v ozadju tudi vzklike “Smrt diktatorju”, kar je eden glavnih sloganov protestov, ki že več tednov pretresajo Iran.

V zaporu naj bi najprej izbruhnili spopadi med stražarji in zaporniki, temu pa je sledil požar, pri čemer naj bi bilo ranjenih devet ljudi. Oblasti so po poročanju državnih medijev sicer ponoči zatrdile, da se je situacija že umirila, da je ogenj pogašen in da so razmere znova pod nadzorom.

Zapor Evin je zloglasen zaradi tamkajšnjih domnevnih zlorab političnih zapornikov. V njem se nahajajo tudi tuji zaporniki, poleg tega pa je tam v zadnjih tednih pristalo več sto ljudi, ki so se zaradi smrti Aminijeve podali na ulice.

Medtem pa se protesti kljub prekinitvam dostopa do interneta nadaljujejo.  Proteste, ki jih vodijo Iranke in ki jih je v minulih tednih podprla večina zahodnih držav, je podprl tudi ameriški predsednik Joe Biden in Teheran pozval, naj preneha z nasiljem nad svojimi državljani, ki zgolj uveljavljajo svoje pravice. Podobno je v petkovem telefonskem pogovoru z iranskim zunanjim ministrom Huseinom Amirom Abdolahjanom poudaril tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je dejal, da imajo ljudje v Iranu pravico do mirnih protestov in zaščite svojih temeljnih pravic. “Nasilna represija se mora takoj končati. Protestnike je treba izpustiti”, je Borrell zapisal na Twitterju.

EU naj bi sicer v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov odločala o uvedbi sankcij proti Teheranu zaradi nasilnega zatiranja protestov, iranske oblasti pa so v primeru tega posvarile pred ustreznim odzivom, pri čemer so omenjale celo prekinitev diplomatskih odnosov in izgonu veleposlanika EU iz države.

Po podatkih skupine Iran Human Rights s sedežem v Oslu je v protestih doslej umrlo najmanj 108 ljudi, v ločenih spopadih v Zahedanu, glavnem mestu jugovzhodne province Sistan-Baluchestan, pa še vsaj 93 ljudi. V spopadih z varnostnimi silami naj bi po podatkih Amnesty International življenje izgubilo tudi več kot 20 mladoletnikov.

Sara Kovač