fbpx

[Video] V Sueškem prekopu rešili nasedlo kontejnersko ladjo Ever Given

Foto: epa

Po petih dneh reševanja ladje, ki je nasedla v Sueškem prekopu, so jo ponoči s pomočjo visokega plimovanja na račun polne le uspeli rešiti iz nasedlega stanja. Ladja se počasi premika iz nastale situacije medtem pa še vedno ovira ostale ladje, da bi lahko prečkale Sueški prekop. Po nekaterih ocenah je nasedla ladja do sedaj povzročila gospodarsko škodo v vrednosti 58 milijard evrov, medtem pa na obeh straneh prekopa čaka več kot 300 plovil.

Ladjo Ever Given, registrirano v Panami, so od torka, ko je v Sueškem prekopu zavila s predvidene smeri in nasedla, skušali znova sploviti, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala. Po poročanju STA so med poglabljanjem kanala izkopali približno 27 tisoč kubičnih metrov peska, je v nedeljo sporočil egiptovski upravitelj Sueškega prekopa (SCA).

Plima, ki jo je spremljala polna luna, pa je ponoči pomagala rešiti ladjo, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo podjetje Inchcape Shipping. 193-kilometrski Sueški prekop je najkrajša in najpomembnejša pomorska povezava med Azijo in Evropo. Kot je v nedeljo ocenil vodja egiptovske uprave Sueškega prekopa Osama Rabie, za plovbo skozi kanal na obeh straneh čaka več kot 300 plovil. Zaradi nasedle ladje pa je do sedaj po ocenah nastalo 58 milijard dolarjev velika gospodarska škoda, medtem pa je šele sedaj postalo vidno, kako pomemben je omenjen prekop za svetovno trgovino.

Gre za ladjo, ki velja za trinajsto največjo na svetu in katere skupna dolžina znaša okoli 400 metrov. Potovala je iz kitajskega Shenzhena proti nizozemskemu pristanišču Rotterdam, kjer naj bi pristala 31. marca, vendar pa je bila že v zgodnjih urah v torek, plovba prekinjena. Do neljubega dogodka je prišlo severno od egiptovskega pristanišča Suez. Ker se ladja sama ni zmogla premakniti, so egiptovske oblasti poslale težko mehanizacijo, da bi odkopale pesek okoli plovila.

Celoten dogodek je vzbudil veliko zanimanja uporabnikov družbenih omrežij. Navkljub naporom kar šestih vlačilcev, ladje niso uspeli premakniti niti za centimeter, vse do srede zjutraj po lokalnem času. 193 kilometrov dolg Sueški kanal je ključna pomorska pot ter ena najbolj prometnih vodnih poti na svetu. Prvič je bila odprta leta 1869, vse od takrat pa večkrat posodobljena in razširjena.

Trenutni premik ladje lahko spremljate tukaj.

Sara Rančigaj