[Video] Več deset tisoč Vučićevih podpornikov preplavilo Beograd

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal sestop z vrha SNS. Vir: AFP

Podporniki srbskega predsednika Aleksandra Vučića in vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) so včeraj zvečer napolnili ulice Beograda. Na shodu, poimenovanem “Srbija upanja”, se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki so v en glas izražali podporo srbskemu predsedniku, potem ko sta državo pretresla dva smrtonosna strelska pohoda v začetku maja. Vučić je kljub izredni izkazani podpori napovedal sestop z vrha stranke in dejal, da bodo stranko sedaj prevzeli “čudoviti ljudje”

Vučić se je udeležencem shoda najprej zahvalil za udeležbo na shodu kljub neugodnemu vremenu, nato pa pozval k minuti molka za žrtve strelskih napadov. Sledila je napoved seje srbskega sveta za nacionalno varnost zaradi ponovnih nemirov na Kosovu. “Zaradi tega in zaradi vsega, kar se nam je zgodilo, bolj kot kadar koli potrebujemo enotnost,” je dejal srbski predsednik. Sledila je napoved njegovega sestopa z vrha stranke SNS. “To je zadnji večer, ko vas nagovarjam kot predsednik SNS. Jutri pa bo to prevzel nekdo drug,” je napovedal.

Hkrati je sporočil opoziciji, da njihovim zahtevam ne bo popustil in da se vlada ne bo menjevala na ulici, poroča Portal24. Politične nasprotnike je povabil k dialogu, a hkrati zagotovil, da “dokler je živ, ne bo podpisal nobene prehodne vlade”.

Vučič je naznanil, da bo njegovemu sestopu sledilo formiranje Gibanja za narod in državo, ki bo očitno še vedno povezano s SNS. Glede prihodnjega dogajanja ni povedal ničesar več, le da se bo kolesje začelo premikati po prazniku Vidov dan 28. junija. Na zborovanju je nastopil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je dejal: “Naša skupna zgodovina nas je postavila pred številne preizkušnje. Pogosto smo drug drugega dojemali kot sovražnika, danes pa se je vse spremenilo in postali smo bratski narodi.” Po besedah madžarskega zunanjega ministra po Vučićevi zaslugi Srbe in Madžare veže zgodovinsko prijateljstvo.

Ulice Beograda so preplavili podporniki srbskega predsednika Vučića. Vir: AFP

Spregovoril je tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je izrazil svoje razočaranje oz. da ne bi nikoli verjel, da bo moral govoriti na shodu kot je bil včeraj, posvečenemu boju Srbov nad Srbi. Žrtvam je potrebno izkazati spoštovanje, sočustvovanje z veliko bolečino, hkrati pa podpreti zatiranje nasilja in nasilnežev, je dejal.

Vučić: Borili se bomo za vsako sekundo miru
Vučić je spregovoril tudi o nemirih na Kosovu. Dejal je: “Varovali bomo mir. Iskali bomo mir. Borili se bomo za vsako sekundo miru, da bo trajala dlje. A povem vam, prvi napad na Srbe, na severu Kosova in Metohije, Srbija ne bo sedela križem rok.” 

Gal Kovač