fbpx

[Video] Velike zamenjave se boji 62 odstotkov vprašanih Francozov

Muslimani molijo sredi ulice v predmestju Pariza (vir: twitter)

Nedavna raziskava javnega mnenja, ki jo je opravila agencija Harris, je pokazala, da je več kot 60 odstotkov vprašanih Francozov prepričanih, da bo prišlo do tako imenovane “velike zamenjave”. Teorija, ki jo je razvil francoski mislec Renaud Camus, pravi, da bodo belce v Evropi izrinili priseljenci iz Afrike in Azije. 

Nedavna raziskava javnega mnenja agencije Harris je pokazala, da večina Francozov verjame, da “Evropejcem, belcem in kristjanom grozi izumrtje” zaradi “muslimanskega priseljevanja”.

Francoski politični mislec Eric Zemmour skupaj s privrženci Nacionalnega zbora vidi v izsledkih raziskave javnega mnenja potrditev lastnih prepričanj o škodljivosti priseljevanja. Javnomnenjska raziskava je bila izvedena na vzorcu 2000 registriranih volivcev, anketarje pa je zanimalo, kakšna je možnost, da bi v Franciji prišlo do velike zamenjave, fenomena, ki so ga za potrebe ankete po poročanju Free West Media definirali kot “Evropejcem, belcem in kristjanom […] grozi izumrtje zaradi priseljevanja muslimanov s področja Magreba in črne Afrike”. 61 odstotkov tistih, ki so na vprašanje odgovorili, se je strinjalo, da se bo to najverjetneje zgodilo.

Magreb je območje Afrike, ki sega severno od Sahare in zahodno od Nila. V ožji definiciji sodijo v del Magreba Maroko, Zahodna Sahara, Alžirija, Tunizija in Libija, širše pa je vključena še Mavretanija ter španski eksklavi Ceuto in Melillo. 67 odstotkov vprašanih skrbi vprašanje velike zamenjave.

Teorija o veliki zamenjavi postala del javne razprave

Zemmour je ob takšnih rezultatih izrazil mnenje, da so ideje, ki jih sam zagovarja, postale središče francoske družbe. Poslanec Nacionalnega zbora Jean-Lin Lacapelle je opozoril, da čeprav fenomen velike zamenjave za politično kasto še vedno ostaja v večji meri le fantazija, pa je za večino Francozov to kruta resničnost. “Ukrepajte ali izginite!” pravi Lacapelle, alternative ni. Z Lacapellom se je strinjal tudi Nicolas Bay, še en poslanec Nacionalnega zbora, ki meni, da je velika zamenjava resničnost, ki jo na lastni koži izkušajo Francozi, zaradi česar je njihova zaskrbljenost upravičena.

Teorijo o veliki zamenjavi je razvil francoski pisatelji in mislec Renaud Camus. Nasprotniki so teorijo označevali za zarotniško in rasistično zaradi tega, ker je Camus teoretiziral, da bodo avtohtono francosko in evropsko prebivalstvo postopoma nadomestili izvenevropski priseljenci. Idejo je v širši javnosti uspešno populariziral Zemmour, ki je pred dvema letoma na shodu nove desnice imel govor, ki je zaradi televizijskega prenosa v živo dosegel veliko širše občinstvo.

Macron besen

Zagovorniki migrantov in vladajoča leva politika so bili nad prenašanjem Zemmourjevega govora v živo ogorčeni. Oblasti pod taktirko progresivnega predsednika Emmanuela Macrona pa so proti Zemmourju sprožile preiskavo zaradi miselnega zločina. Uradno ga je obtožnica bremenila “javne žalitve” in “javnega spodbujanja k diskrimnaciji, sovraštvu in nasilju.” Takratni premier Edouard Philippe je Zemmourjev govor označil za “ogaben in globoko proti ideji vsega, kar je Francija in republika.” 

Francoski predsednik Emmanuel Macron (foto: EPA)

Zemmour je v svojem znamenitem govoru progresivizem definiral kot: religijo napredka, milenarizem, ki ima posameznika za boga in ima njegove želje, celo njegove kaprice za sveto in božjo pravico. Progresivizem je materializem, narejen v boga, ki verjame, da so ljudje nerazlikujoča in zamenljiva bitja brez spola in korenin, bitja, ki so v celoti skonstruirana kakor lego kocke in kot taka so lahko tudi dekonstruirana. Progresivizem je mesijanstvo, sekularizirano mesijanstvo. Tako kot je to bilo jakobinstvo, komunizem, fašizem, nacizem, neoliberalizem in človekove pravice. Progresivizem je revolucija.” Revolucija pa je tudi naslov knjige, ki jo je Macron izdal za potrebe svoje prve predsedniške kampanje.

Se obeta predsedniška kandidatura?

Politični analitiki ugibajo, da bi Zemmour lahko v kratkem najavil svojo predsedniško kandidaturo za volitve leta 2022. Poznavalci mu pripisujejo realne možnosti preboja v drugi krog. Medtem ko je predsednica Nacionalnega zbora Marine Le Pen v zadnjih letih skušala razširiti krog volivcev in je začela z mehčanjem retorike ter preimenovanjem stranke, ki je bila pred tem Nacionalna fronta, Zemmour ne popušča.

Ivan Šokić