fbpx

[VIDEO] Voditelj teroristične Boko Haram grozi svetu: “Bitka se šele začenja”

foto: printscreen youtube

Voditelj skrajne islamistično-teroristične skupine Boko Haram v novem video posnetku opozarja svet, da se je bitka šele pričela, s tem pa je zanikal navedbe nigerijske vlade, da so porazili islamiste.

Abubakar Shekau, ki trdi, da je voditelj teroristov Boko Haram, ki pustoši po Afriki, je v video posnetku pozval simpatizerje, naj “ubijajo, sekajo, ugrabljajo in mečejo bombe vsepovsod.” 

Posnetek je prišel v javnost takoj po tem, ko je nigerijska vlada sporočila, da so jih potisnili iz njihove zadnje utrdbe v gozdu Sambisa. V svojem nagovoru javnosti je še povedal, da so na varnem in da jih niso nagnali od nikoder. “Če ste nas res premagali, zakaj me lahko sedaj gledate? Kolikokrat ste nas že ubili?” se je hvalil terorist.

Kot poroča Express, je nigerijska vojska sicer res že večkrat sporočila, da je ubila ali ranila terorista Shekaua. Predsednik Nigerije Muhammadu Buhari je v soboto dejal, da je bilo zadnje oporišče Boko Harama na severovzhodu države premagano.

Teritorij najbolj nevarne teroristične skupine se manjša
Skrajna teroristična skupina Boko Haram je do sedaj ubila 15 tisoč ljudi, več kot dva milijona pa se jih je moralo razseliti. Njihov cilj je, da bi na severovzhodu Afrike ustvarili državo po strogih islamskih načelih.

Še leta 2015 je Boko Haram obvladoval območje veliko kot Belgija, vendar so jih do sedaj že pregnali z večine območij v gozd Sambisa. Strokovnjaki za varnostna vprašanja ocenjujejo, da ima skupina zaradi številnih napadov na Niger, Kamerun in Čad več postojank. Prav tako pravijo, da niso več enotni, saj se je skupina razdelila na dva dela. Enega vodi Shekau v gozdu Sambisa, drugi del pa se zadržuje okoli Čadskega jezera in je povezan z Islamsko državo.

M. P.