fbpx

[Video] Vodja spodletele indijske misije na Luno se je v solzah zlomil pred predsednikom vlade! Njegova reakcija je obšla svet …

Indijska misija na Luno je doživela neuspeh, ob tem pa je bil svet priča številnim čustvenim trenutkom, država si je namreč obetala zgodovinski uspeh, za katerega si prizadeva že dolga leta. Indija je sicer skušala kot prva država pristati na manj raziskanem južnem polu Lune.

Za Indijo je prvi poskus pristanka na Luni, ki pa je spodletel. Najprej je šlo vse po načrtu, plovilo Čandrajan 2 je sprostilo pristajalnik Vikram, ki se je odpravil proti Luninem južnem polu. Spust Vikrama je sprva potekal gladko, nato pa je v zadnji fazi pred pristankom izgubil stik s kontrolo na Zemlji. Pristajalnik bi moral na Lunini površini sprostiti rover Pragjam, s katerim bi Indija raziskovala površje tega naravnega satelita, a to ji zdaj po vsej verjetnosti ne bo uspelo. Indija bi bila v primeru uspeha po Združenih državah Amerike, Rusiji in Kitajski četrta država, ki bi ji uspel pristanek na luni in prva država, ki bi pristala na južnem polu, ki je manj raziskan.

Foto: epa

Indija si že dolgo prizadeva pristati na luni
Že vse od začetka misije julija, ko je poletelo plovilo Čandrajan 2 se je o dogajanju veliko poročalo v medijih, Indija pa je pričakovala zgodovinski uspeh, ki si ga prizadeva doseči že leta. Cel narod je spremljal dogajanje, po neprespani noči pa se je indijski predsednik vlade Narendra Modi vrnil v kontrolno središče v Bangaloreju v soboto zjutraj.

Narendra Modi (Foto: epa)

Kot navaja RT, je vodja indijske organizacije za raziskovanje vesolja ISRO Kailasavadivoo Sivan v solzah padel na ramena Modija, ta pa ga je ob neuspehu skušal potolažiti z objemom.

Modi sodelujoče pozval k optimizmu
Modi je sicer vse pozval, da ob neuspehu ostanejo optimistični: “Prišli ste tako blizu, kot ste lahko, zato ostanite pripravljeni in glejte naprej. Najboljše za naš vesoljski program šele prihaja. Indija je z vami.”

Foto: epa

Rok Krajnc