[Video] Vojni zločin: Rusija v Zaporožju raketirala porodnišnico in ubila novorojenčka

Datum:

Ruska vojska je v ukrajinskem jugovzhodnem mestu Zaporožje raketirala porodnišnico. V napadu je umrl novorojenček, številni pa so še ujeti pod ruševinami. Tragično vest je ogorčeni svetovni javnosti sporočil guverner Zaporožja Oleksandr Starukh, odzval pa se je tudi ukrajinski predsednik Zelenski: “Sovražnik se je znova odločil, da bo s terorjem in ubijanjem skušal doseči tisto, česar mu ni uspelo doseči že devet mesecev in mu tudi ne bo,” je povedal. 

Grozljiv napad se je zgodil v Vilniansku blizu Zaporožja v noči iz torka na sredo, ko je ruska raketa priletela v dvonadstropno stavbo in jo nato porušila. Reševalci so izpod ruševin uspeli rešiti mater, zdravnika in novorojenčka. Slednji raketnega napada ni preživel.

“Ruske pošasti so ponoči odvrgle ogromne rakete na manjši porodni oddelek bolnišnice v Vilniansku. Žalost je prevzela naša srca – ubit je bil dojenček, ki je komaj uzrl dan. Reševalci že delajo na kraju dogodka,” je na socialnem omrežju telegram sporočil Starukh.

Ob tem je objavil fotografije, ki kažejo, kako se iz porušene bolnišnice dviga dim, v ozadju pa delavce, ki v temi neumorno rešujejo, kar se rešiti da.

Ruševine, ki so ostale za bolnišnico. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Oblasti so uvodoma zapisale, da je bila izpod ruševine rešena ženska in zdravnik, šele kasneje se je izkazalo, da je šlo dejansko za mater umorjenega novorojenčka.

Rusija, državna sponzorka terorizma
Zaradi tega dejanja in številnih drugih bo Evropski parlament zelo kmalu odločal o tem, ali bo Evropska unija označila Rusijo kot državno sponzorko terorizma. Pred tem je to že storila Češka. Raziskovalna služba Evropskega parlamenta je objavila raziskavo, iz katere jasno izhaja, da “Rusija usmerja napade v civilno populacijo in cilja civilno infrastrukturo vključno z bolnišnicami, zdravstvenimi ustanovami in šolami,” poroča Deutsche Welle. Zaenkrat še niso znane posledice tovrstne odločitve, ker je Evropski parlament doslej še ni sprejel, EU pa prav tako ne vodi seznama držav, ki neposredno sponzorirajo teroristično dejavnost. Združene države, ki poznajo ta pravni inštrument, so bile doslej zadržane do te oznake zaradi “nenačrtovanih posledic” v njihovem pravnem sistemu. Doslej so to oznako ameriški zakonodajalci podelili Siriji, Iranu, Kubi in Severni Koreji.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...