fbpx

[Video] Začetek konca Alzheimerjeve bolezni?

Podjetje Biogen Inc upa, da bo lahko kmalu na trg dalo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen (foto: EPA)

Alzheimerjeva bolezen spada med nevrodegenerativne bolezni in je trenutno eden izmed največjih izzivov javnega zdravstva. Prvi znaki bolezni se kažejo v pozabljivosti, neurejenosti, nemirnosti in motnjah v presoji in drugi. Po podatkih WHO – Svetovne zdravstvene organizacije je leta 2018 na svetu živelo okoli 50 milijonov oseb z demenco. Do leta 2050 pa naj bi se po ocenah to število več kot potrojilo, na 152 milijonov. A to se lahko v naslednjih letih spremeni.

Iz ZDA je prišla novica, da je Farmacevtska družba Biogen na ameriško Upravo za hrano in zdravila  vložila zahtevek za odobritev zdravila aducanumab, ki se uporablja za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni v zgodnjih fazah.

Po poročanju Reutersa pri Biogen Inc upajo, da bodo prvi, ki bodo lahko ponudili zdravilo za Alzheimerja na trgu.

https://twitter.com/AlzResearchUK/status/1280897934721253376

Prvi rezultati testiranj naj bi bili vzpodbudni. Pri bolnikih, ki so v raziskavi prejeli aducanumab, je prišlo do vidnega izboljšanja na področju kognitivnih funkcij kot je spomin, kot tudi pri opravljanju vsakodnevnih opravil.

Pri tem je pomembno, da se bolezen odkrije še v zgodnjih fazah. Če bo zdravilo odobreno, bi to lahko pomenilo novo prihodnost pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni.

Ivan Šokić