[Video] Zelenski: Če Rusija premaga Ukrajino, bo napadla Nato

Ukrajinski predsednik Zelenski med novinarsko konferenco v Kijevu (Vir: epa)

Ukrajinski predsednik je ob obletnici začetka ruske agresije odgovarjal na novinarska vprašanja, med drugim tudi o tem, kaj vidi kot svojo največjo napako, kdo vse ga je v zadnjem letu razočaral, pa tudi o rezultatih nekaterih anket, ki kažejo, da je del Američanov skeptičen do količin orožja, ki jih ZDA dobavljajo Ukrajini. Tem je sporočil naslednje: “Rad bi se zahvalil ameriškim ljudem. Ta odstotek Američanov, ki jih omenjate, se povečuje. Lahko jim povem le eno, če ne bodo spremenili svojega mnenja, če nas ne bodo razumeli, če ne bodo podpirali Ukrajine, bodo izgubili NAato. Izgubili bodo krono Združenih držav Amerike, izgubili bodo voditeljsko mesto, ki ga uživajo v svetu.” 

Zelenski je nato nadaljeval, da bodo ZDA izgubile tudi podporo države s 40 milijoni prebivalcev, z milijoni otrok. “So politični voditelji, ki so jih izvolili ljudje, in če bo to vprašanje postalo pomembno, bodo morali biti ti politični voditelji odgovorni in pazljivi. Ljudje jih namreč opazujejo. Kdo si želi tretje svetovne vojne. Bi si kdor koli želel to tvegati? Bi kdor koli želel sprejeti to tveganje?” 

Nato je prišel del odgovora, ki se nanaša na potencialni razplet dogodkov, če bi bila Ukrajina poražena.

“Združene države se ne bodo nikoli odpovedale članicam Nata. Če bi se zgodilo, da bi Ukrajina zaradi takšnih in drugačnih mnenj in zmanjšanja podpore izgubila, bo Rusija vstopila v baltske države, članice Nata, in potem bodo morale ZDA pošiljati svoje sinove in hčere na povsem enak način, kot sedaj mi pošiljamo svoje sinove in hčere v vojno. Morali se bodo boriti, saj bo govora o zvezi Nato, umirali bodo, Bog ne daj … ker je to nekaj groznega.” 

Kdo ga je najbolj razočaral?
Zelenski pa je med drugim govoril tudi o tem, kdo ga je med vojno najbolj razočaral. “Vsi tisti, ki so odšli 24. februarja … vsi tisti, ki so zapustili Kijev, vsi tisti, ki so zapuščali mesta in mesta … vsi tisti, ki naj bi se borili za to državo, ki bi morali skrbeti za varnost te države,” je povedal ukrajinski predsednik.

Ko je spregovoril o svojih napakah, je dejal, da dela od zgodnjega jutra do poznega večera in da gotovo dela tudi kakšne napake. “Pomembno je, da ne nosimo teh napak s sabo … pomembno je, da ne bom naredil nobene usodne napake,” je zaključil.

G. K.