fbpx

[Video] Dramatično dogajanje v živalskem vrtu v ZDA: Oskrbniki ustrelili gorilo, da bi rešili dečka

Oskrbniki v živalskem vrtu v Cincinatiju v ZDA so ustrelili redko gorilo, ki se je približala štiriletnemu dečku, ki je ušel nadzoru staršev in splezal v oboro z gorilami. Posnetek človeka, ki je bil priča dramatičnemu dogodku, je postal tarča številnih polemik. Oskrbniki so 17-letno gorsko gorilo z imenom Harambe raje ustrelili, kot pa jo ustavili z uspavalnimi naboji. 

Kot so pojasnili iz živalskega vrta, tovrstna uspavala za živali trajajo nekaj minut, da začnejo učinkovati, štiriletni otrok pa je bil v neposredni nevarnosti. Poleg tega bi lahko učinek puščice spodbudil žival in situacijo še poslabšal. “Zaradi izgube Harambeja smo izjemno potrti, toda življenje otroka je bilo v nevarnosti, zato smo morali ukrepati hitro,” so sporočili.

Vsi žalujejo za izgubljeno gorilo
Dečka, ki se je znašel v kletki za gorile, so že izpustili iz bolnice. Z njim je vse v najlepšem redu. Njegovi starši so že sporočili, da so hvaležni Bogu, da je obvaroval njihovega otroka, in se zahvalili vodstvu živalskega vrta za hitro posredovanje. “Vemo, da je bila zanje zelo težka odločitev in da žalujejo za izgubo njihove gorile.”

Zahodne nižinske gorile spadajo med ogrožene vrste živali, saj jih v naravi živi manj kot 175 tisoč, 765 pa jih živi v ujetništvu po živalskih vrtovih.
Je krivda na otrokovi mami?
Dogodek se je zgodil v soboto, ko je bila družina na obisku živalskega vrta. Otrok se je izmuznil staršem in vstopil v območje z gorilami. Številni krivijo dečkovo mater, da ni dovolj pazila na svojega sina in bi morala celo kazensko odgovarjati. Številni ljudje, ki so zgroženi nad ustrelitvijo gorile, so na spletu ustanovili peticijo z naslovom “Pravica za Harambeja” in ima že 100 tisoč podpisov.
M. P.