fbpx

Viktor Orban: “Neodvisnost in svoboda evropskih narodov sta na kocki”

Viktor Orbán, predsednik Madžarske vlade(Foto: epa)

Migrantom, ki še vedno množično prihajajo v Evropo in nas skušajo preplaviti, je potrebno reči stop. Zato je madžarski premier Viktor Orban, ki želi ohraniti temelje Evrope, dejal, da je migracija v središču političnega bojišča v Evropi, in zatrdil, da sta “neodvisnost in svoboda evropskih narodov na kocki”.

Med njegovim velikonočnim govorom v nedeljo je pozval evropske voditelje, naj “ohranijo temelje Evrope in onemogočijo migrantom, da nas preplavijo”. Dodal je, da ne želi vzporedne družbe, ne želi izmenjave prebivalstva in ne želi krščanske civilizacije zamenjati z drugo.

Ravno zaradi tega na Madžarskem gradijo ograje, branijo državo pred migranti, ki jo na vsak način želijo preplaviti. Orban je dejal: “Danes živimo v času, ko je mednarodna politika bojišče,” in nadaljeval: “To je tisto, od česar je odvisna usoda Evrope, ali bo naša prihodnost obstala ali padla. Vprašanje je, ali bo značaj evropskih narodov v istem duhu, civilizaciji, kulturi in mentaliteti, kot je bilo to v času naših staršev in starih staršev, ali pa bo nekaj povsem drugega.”

Tako kot Poljska tudi Madžarska ne želi več migrantov
Madžarska se je sicer pridružila Poljski, ki je zavrnila sodelovanje v programu EU za širjenje 160.000 priseljencev iz Italije in Grčije. Ko že govorimo o ugovoru, pa je Orban dejal: “Nacionalno upravljanje na Madžarskem je pod stalnim pritiskom in napadom. Najpomembnejša stvar v igri je, ali bomo imeli parlament in vlado, ki bosta v najboljšem interesu služila madžarskemu narodu, ali pa bomo imeli parlament in vlado, ki si bosta prizadevala, da služita tujim interesom.”

Foto: epa

“Če bi sprejeli, da bi nam Bruselj ali drugi politični in finančni centri narekovali ali pa da bi nam madžarski ali ameriški milijarderji povedali, kakšna naj bi bila naša država, potem ne bi imeli nobenih konfliktov,” je bil še jasen Viktor Orban.

I. K.