Viri pojasnjujejo, zakaj je Bidnova administracija kar brez dokazov obtožila nekdanjega albanskega predsednika korupcije – urgiral je Soros!

George Soros (Foto: epa)

Eden vidnejših ameriških republikancev na Kapitolskem griču Lee Zeldin, je razkrinkal državnega sekretarja Anthonyja Blinkena zaradi sporne razlage, zakaj State departament (zunanje ministrstvo) ni predstavilo nobenih dokazov glede obtožb v zvezi s korupcijo, ki so letele na nekdanjega albanskega premierja Salija Berišo, ki je bil svoj čas ključen ameriški zaveznik za promocijo demokracije na Balkanu. 

Kot je še poudaril vidni republikanec Lee Zeldin, so obtožbe prišle od nikoder. Blinken je nedavno namreč dejal, da so nekdanji albanski predsednik vlade Sali Beriša (konservativni politik), njegova žena in njuna dva odrasla otroka, prejeli prepoved vstopa na območje ZDA, ker naj bi bil nekdanji premier vpleten v večjo korupcijsko afero. Vendar pa Blinken za svoje obtožbe ni uspel podati nobenih dokazov. Beriša pa se je odzval, rekoč da gre za dezinformacijo, ki je osnovana na virih multimilijarderja in liberalnega aktivista Georgea Sorosa, poroča Washington Times.

Zeldin je Blinkena neposredno vprašal ali se je on sam oziroma nekdo drug v njegovo korist pogovarjal s Sorošem, saj je hotel pojasniti kaj je res in kaj ne. Blinken pa je očitke zanikal ter poudaril, da glede tega ne more govoriti pred celotnim zunanjim ministrstvom. Namig glede korupcije bi lahko dobil od socialista Edija Rame, ki tesno prijateljuje z Sorošem in je trenutno albanski predsednik vlade. Nenadne napetosti med Bidnovo administracijo in nekdanjim političnim vodjo na Balkanu so vzbudile nemalo začudenja.

Nekdanji župan Tirane in aktualni premier Edi Rama je leta 2005 odlikoval finančnega špekulanta Georgea Sorosa. (Foto: epa)

Za Berišo je bilo namreč znano, da je bil tesno povezan z bivšimi republikanskimi ameriškimi administracijami. Kot je še dejal Zeldin je poskušal najti kakšne dokaze glede korupcije, vendar pa ni našel nobenih. Ob tem je še izpostavil, da so predstavniki medijev zainteresirani za “korupcijski škandal”, vendar informacij ne utegnejo dobiti. Beriša je sicer leta slovel kot oster kritik Soroša in njegovih nevladnih organizacij s pomočjo katerih je multimilijarder bil svoj džihad proti albanskemu državniku.

Sali Beriša in Viktor Orban. (Foto: epa)

Domen Mezeg