fbpx

Voditelj Islamske države borce pozval k nadaljevanju bojev

Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: epa)

Abu Bakr al Bagdadi, ki je znan kot voditelj teroristične skupine Islamska država, je v Mosulu pozval džihadiste, da naj se pod nikakršnim pogojem ne predajo in umaknejo iz mesta, ki ga poskušajo zavzeti iraške varnostne sile. Spletna stran Al Furkan, ki podpira Islamsko državo, je danes objavila zvočni posnetek, v katerem je al Bagdadi poudaril, da je branjenje ozemlja s častjo tisočkrat lažje od umika v sramoti. 

Al Bagdadi je skrajnežem v provinci Ninivah, katere glavno mesto je Mosul, sporočil, da naj ne bodo šibki pri bojevanju s sovražnikom ter izrazil prepričanje, da bo Islamska država zmagala. Borce je pozval tudi k napadom na Turčijo.

Voditelj Islamske države naj bi se skrival nekje v Mosulu
Tuje tiskovne agencije poročajo, da je to prvo izmed sporočil al Bagdadija po več kot enem letu. Obstajajo domneve, da naj bi se voditelj Islamske države skrival nekje v Mosulu, v katerem je Islamska država leta 2014 razglasila kalifat. Že nekaj časa pa smo lahko priča govoricam, da naj bi bil v slabem zdravstvenem stanju.

17. oktobra so iraške sile pričele z operacijo zavzetja Mosula, v torek pa naj bi njihove posebne enote že prodrle v trdnjavo. 

Foto: epa

Foto: epa

Islamska država ubija civiliste in jih uporablja kot živi ščit
Na podlagi razpoložljivih podatkov Mednarodne organizacije za migracije naj bi moralo od pričetka ofenzive svoje domove zapustiti že več kot 20.000 civilistov. Združeni narodi pa sporočajo, da so na območju Mosula džihadisti od 25. oktobra dalje usmrtili že okrog 300 ljudi.

Foto: epa

Foto: epa

Združeni narodi opozarjajo, da v mestu med trajanjem spopadov še vedno živi okrog milijon civilistov, ki jih pripadniki Islamske države uporabljajo kot živi ščit. Včeraj je Varnostni svet ZN obsodil takšno ravnanje džihadistov in pozval obe strani k zaščiti nedolžnih civilistov. Vseh 15 članic VS ZN je enotno pozvalo vse strani k temu, da naj naredijo vse kar je v njihovi moči, da zaščitijo tam živeče civiliste.

N. Ž., STA