fbpx

Vodja Gibanja 5 zvezdic tik pred odločilnimi regionalnimi volitvami, zaradi katerih bi lahko padla italijanska vlada, odstopil s položaja predsednika stranke

Luigi Di Maio odstopil kot predsednik M5S, a še naprej ostaja zunanji minister (foto: EPA)

Po dolgih mesecih znotrajstrankarskih razprtij, katerih povod je bilo sestavljanje koalicije z italijansko Demokratsko stranko (PD), je predsednik Gibanja 5 zvezdic (M5S), Luigi Di Maio, tik pred kar bi lahko bile odločilne regionalne volitve v Emiliji – Romanji zaradi katerih lahko razpade italijanska koalicija, odstopil s položaja vodje stranke.

“Čas je za obnovo,” je v svojem govoru v katerem je potrdil odstop z mesta predsednika stranke M5S povedal Luigi Di Maio. Po njegovih besedah je svojo nalogo zaščititi stranko in njena rast opravi, zdaj pa je čas da delo nadaljujejo ostali.

Več resnice bi bilo najti v trditvi, da popularnost M5S vse od vstopa v koalicijo z Ligo Mattea Salvinija vztrajno pada. Di Maio je bil mnenja, da bo prišlo do obrata, ko je stranka v novo koalicijo vstopila s PD, ki so jih še do nedavno kritizirali kot del ustaljene politične garniture, a se to ni zgodilo.

Stranka je v tem času izgubila več kot 30 poslancev, nekateri so šli sami, drugi so bili izključeni. Navkljub odstopu kot predsednik stranke, bo Di Maio še naprej zunanji minister trenutne italijanske vlade.

So pa v koaliciji pred prihajajočimi regionalnimi volitvami v Emiliji – Romanji, po poročanju RT sklicali krizni sestanek. Pokrajina velja za levičarsko trdnjavo, ki stoji že 75 let. Vkolikor bi na nedeljski volitvah slavila Liga, je Salvini že napovedal, da bo zahteval odstop italijanske vlade, saj ta po seriji lokalnih volitev nima več podpore ljudstva.

Di Maijev nepričakovani odstop pa bi po mnenju analitikov doprinesel k Salvinijevi zmagi na nedeljskih lokalnih volitvah.

Ivan Šokić