Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo posvaril: Bogatenje urana dokazuje, da želi Iran atomsko bombo, stanje je resno!

Datum:

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo pri OZN (IAEA) je dejal, da Iran bogati uran do stopnje, ki jo dosegajo zgolj države, ki stremijo k izdelavi jedrskega orožja. Obenem je še dejal, da jedrskega programa Islamske republike ni več mogoče vrniti v leto 2015, ko je bil s svetovnimi velesilami sklenjen pomemben dogovor. 

Kot je dejal generalni direktor IAEA Rafael Grossi, je stvar zelo resna, ko neka država obogati uran do 60 odstotkov. Zgolj države, ki nameravajo izdelovati atomske bombe, dosegajo takšno raven. 60 odstotna obogatitev je skorajda primerna za orožje. Komercialna obogatitev namreč znaša 2,3 odstotka, poroča The Times of Israel.

Ob tem je še pristavil, da početje Irana zahteva budno spremljanje dogajanja. Grossi sicer priznava, da ima Iran pravico razvijati svoj lastni jedrski program, vendar pa je opozoril na posledice, če bi šle stvari predaleč. Kot je še dejal, “duha ni več mogoče vrniti v steklenico, iz katere je pobegnil”. Ko nekdo enkrat ve kako nekaj narediti, tega ni več mogoče spremeniti.

Iranski jedrski program. (Foto: Wikimedia Commons)

Edini način, da to preveriš pa je preverjanje, s čimer je mislil na preglede opazovalcev OZN. Ob dovršenosti, ki jo je Iran dosegel pa je potrebno imeti zares dober sistem preverjanja. Grossijeva izjava prihaja prav v času, ko svetovne velesile nadaljujejo pogovore z Iranom, z namenom rešitve jedrskega sporazuma iz leta 2015, ki je omejeval iranski jedrski program v zameno za odpravo sankcij. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...