fbpx

Vojaške sile osvobodile Mosul, številni džihadisti pobegnili. Ameriški poveljnik opozarja, da ISIS ne sme vstati iz pepela!

Foto: Twitter

Vojaške sile Iraka uspešno izganjajo zadnje pripadnike teroristične skupine Islamske države iz mesta Mosul. Dan po tem, ko je bilo mesto razglašeno za varno pred terorističnimi skupinami, vojaki Iraka ‘spremljajo’ na pol gole pripadnike džihada po ulicah starega mesta Mosul, ki se nahaja na severu države. Več kot 2000 članov Islamske države je bilo pobitih, veliko jih je pobegnilo, vladne sile pa vseeno skrbi, da se jih še nekaj skriva v mestu in da so pobegli za seboj pustili eksploziv. Pripornike so prepeljali v preiskovalni center, kjer so bili zaslišani še preden so jih premestili v pripor. V boju pa je bilo pobitih še približno 1000 iraških vojakov.

Iraške sile so se borile kar osem mesecev, da so uspešno zavarovale Mosul. Prvih pet mesecev so potrebovali za to, da so pridobili nadzor nad mestom. Ameriški poveljniki so dejali, da je bil boj v starem mestu najbolj intenziven od druge svetovne vojne. Vendar pa so po razglasitvi varnosti pripadniki ISIS-a še vedno spuščali bombe nad mesto. Bombardiranje se je začelo, ko je Islamska država okupirala vas blizu Mosula, po tem ko so izgubili boj v mestu.

Preberi več: V napadih ZDA na tarče ISIS je v mesecu maju umrlo 484 civilistov – ker so jih džihadisti uporabili za človeški ščit

Foto: iStock

Glavni poveljnik vojske ZDA, ki se borijo v Iraku, je za BBC dejal, da bo morala iraška vlada storiti nekaj precej bolj drastičnega, če ne želijo, da bi Islamska država ponovno prevzela nadzor nad mestom. Dejal je, da se bo treba povezati s sunitskim prebivalstvom. O izboljšanju stanja na Bližjem vzhodu pa je na srečanju 72 držav govoril eden od diplomantov iz Washingtona, katerega imena niso razkrili. Povedal je, da se lahko iz vseh teh dogodkov naučimo, da je treba boj izpeljati do konca, če ne želimo, da se zgodba čez 10 let spet ponovi.

Foto: Youtube

Vas Imam Gharbi, ki se nahaja na zahodnem delu reke Tigris in kamor so se pripadniki Islamske države zatekli po izgonu iz Mosula, je zdaj že v 75 odstotkih zasegla teroristična organizacija, vendar pa se po poročilu iraške vojske tudi tam kmalu pričakuje okrepitev.

Islamska država priznava, da je njihov vodja umrl v zračnem napadu
Islamska država je končno priznala, da je njihov 45-letni vodja Abu Bakr al-Baghdadi umrl v zračnem napadu, v iraški pokrajini Nineveh, poročajo novinarji iz Iraka. Že junija je rusko zunanje ministrstvo trdilo, da so izvedli zračni napad v Siriji in da so v njem umrl Bagdadi ter še nekaj drugih pomembnih voditeljev Islamske države, vendar za to niso imeli nobenih dokazov.

Abu Bakr al-Baghdadi (Foto: Youtube)

Bruce Hoffman, varnostni strokovnjak na Univerzi Georgetown v Washingtonu, je dejal, da je strah pred teroristi še vedno velik, saj so se ti zadrževali v mestih, kot so Mosul, Fallujah in Ramadi, ki so zdaj v ruševinah. Z zmago v Mosulu in z bitko, ki poteka za ponovno stabilnost mesta Raqqa, je zdaj islamska država skoraj izgubila moč, vendar pa smo daleč od tega, da bi se znebili vseh ekstremistov v državi, je izjavil Hoffman.

”Skrb ostaja, saj se bodo zdaj pripadniki Islamske države najverjetneje zatekli v nestabilne države, kot so osrednja Afrika in Filipini, v katerih bodo vzpostavili nove fronte,” je novinarjem zaupal Colin Clark, analitik raziskovalnega centra RAND.

Foto: Youtube

N. Š.