fbpx

Vojaški analitiki: To so možni scenariji za nadaljevanje vojne v Ukrajini

Foto: epa

Orožje z Zahoda spreminja razmere na fronti, Putin naj bi bil zdaj v veliki dilemi, poroča Blic, ki navaja možne scenarije za nadaljevanje vojne. Vojaški analitiki so prepričani, da bo Ukrajina poskušala s protinapadom na jugu, predvsem okoli Hersona. Možno je torej, da bodo boji za Doneck počakali ali pa bodo Rusi raztegnili fronto z napadom na Harkov. Pogajanja so še daleč, napovedujejo.

Ruski predsednik Vladimir Putin ima več možnosti za nadaljevanje napada na Ukrajino, a so njegovi cilji težko vidni, analizira na svojem portalu nemški javni servis ZDF. Besedilo navaja, da se zdi, da nihče ne more preprečiti ruskim enotam, da ne bi spravile celotnega Donbasa pod svoj nadzor. Po mnenju poznavalcev mu sledita mesti Slavjansk in Kramatorsk, piše Deutsche Welle.

Po besedah ​​Pierra Razouxa z Mediteranskega inštituta za strateške študije se je izkazalo, da ruska vojska ni mogla prodreti globoko na fronto. Ruska vojska dobro deluje blizu njihovih meja, logističnih centrov in letalskih baz. Bolj ko se odmikajo, bolj je zapleteno, je dejal. Na začetku vojne so Rusi zlahka in hitro zavzeli črnomorsko mesto Herson. Toda razmere okoli tega dela fronte niso več stabilne. Avstralski vojaški strokovnjak Mick Ryan meni, da ima osvoboditev ukrajinskih pristanišč izpod ruskega vpliva zelo velik strateški pomen.

Trenutno ruske sile nadzorujejo kopenski pas ob morju vse od Donbasa prek Krima do Hersona. Toda protinapadi Ukrajine na jugu so spravili Ruse v dilemo. Ali bodo nadaljevali ofenzivo na vzhodu ali bodo okrepili jug, je pojasnil Ryan. Po podatkih Kijeva so Ukrajinci v zadnjih dneh napredovali proti Hersonu in Zaporožju. BBC navaja, da je bilo v Ukrajini skupno enajst uspešnih napadov na ruska skladišča streliva in orožja. Po mnenju analitikov razmere na fronti spreminjajo zahodni oboroženi sistemi, kot so francoski caesar ali nemške havbice ali ameriški večcevni raketomet HIMARS.

En sam natančen strel je dovolj, da uniči celotno skladišče, ki so ga mesece, morda celo leto polnili s strelivom za orožje – je dejal ukrajinski vojaški analitik Oleksandr Kovalenko. Po mnenju analitika Razouxa bi lahko bil naslednji Putinov cilj Harkov na severu države, drugo največje ukrajinsko mesto. Špekulira se, da bi na ta način ruska vojska lahko izvlekla Ukrajince, ki bi morali izbirati med ofenzivo na Herson ali obrambo Harkova. Razoux pravi, da bi bila bitka za Harkov, mesto, ki je imelo pred vojno 1,4 milijona ljudi, uničujoča in da bi morebitno obleganje trajalo najmanj eno leto.

Pierre Razoux (Foto: zajetje zaslona)

Kot ugotavlja Colin Clark iz newyorškega centra Sufan, je vsak vojaški uspeh Rusije udarec podpori Zahoda Ukrajini. Clark meni, da je Putinov cilj dodatno “porabiti ukrajinske enote” in počakati, da politična podpora Ukrajini na Zahodu popusti. Z vsakim tednom vojne bo pritisk domače javnosti na zahodne voditelje zaradi naraščajočih cen in pomanjkanja energije večji. Kot pravi Alexander Griberg z Jeruzalemskega inštituta za varnost in strategijo, lahko ZDA nekega dne Ukrajincem rečejo: “Ne morete več nadaljevati vojne.” Ob tem analitiki povedo, da ima Putin že trideset razlogov za konec vojne – visoke izgube osebja in vojaške opreme ter uničujoče zahodne sankcije. Toda konec junija je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ponovil, da ruski pogoji ostajajo, in pozval Ukrajince, naj odložijo orožje. “Potem bo vsega konec v enem dnevu,” je dejal Peskov. Po drugi strani pa, tudi če bi bil Volodimir Zelenski Donbas pripravljen zamenjati za mir, desno krilo njegove vlade zavrača vsak kompromis z Rusijo, pravi vojaški analitik Razoux. “Lahko bi tolerirali zamrznjeni konflikt, ne pa tudi poraza,” dodaja.

Sara Kovač