fbpx

Vojaško podjetje Blackwater bi reševalo migrantsko krizo na južni libijski meji

Foto: epa

Ustanovitelj zasebnega vojaškega podjetja Blackwater predlaga vzpostavitev treh policijskih baz z namenom ustavitve tihotapljenja migrantov prek južne libijske meje. Cena celotnega podviga je le del tiste, ki jo EU trenutno plačuje za reševanje migrantov ob afriški obali in prevoze do Italije.

Migrantska kriza v Libiji je dosegla nivo humanitarne katastrofe. Migranti, ki so nasedli praznim obljubam in se podali proti Evropi, so postali žrtve tihotapcev. Evropska unija še vedno občuti posledice. Te dni se lomijo kopja v nemškem parlamentu, kjer je vsaka misel o kakršnikoli koaliciji pogojena z vprašanji o migrantih. Na drugi strani je Italija, ki je, vse odkar je zaprta pot preko Grčije, prepuščena sama sebi v obvladovanju migrantov, ki prihajajo preko Mediterana.

Vojsko bi postavili na južne meje Libije
Kakor poroča spletni portal Breitbart, ima Erik Prince, ustanovitelj zasebne vojaške združbe Blackwater, pripravljeno nadvse humano rešitev. Prince je predlagal ustanovitev obmejne policije, ki bi varovala južno libijsko mejo in preprečevala migrantom pot iz Sudana, Čada in Nigra. Cena je le del tistega, kar EU trenutno plačuje za čolne, ki pobirajo migrante blizu afriške obale in jih vozijo do Italije. “Mislim, da želi Evropa zapreti tok migrantov na najbolj human in profesionalen način.” Migrante bi poslali v za to zgrajena taborišča in baze, kjer bi bili deležni oskrbe, nakar bi jih poslali nazaj v državo njihovega izvora.

Prince želi postaviti tri policijske baze, v katere bi poslal skupno 750 svojih ljudi, ki bi skrbeli za vodstvo, zbiranje informacij, komunikacijo, nadzorno letalo in nekaj helikopterjev. Njegov cilj je izuriti in pomagati libijskim vojaškim silam, kakor je Blackwater pomagal že v Afganistanu.

Ivan Šokić