fbpx

Vojna bogov v Skandinaviji: Odin proti Alahu

Pripadniki Vojske Odina že delujejo na Norveškem (Foto: epa).

Zaradi zgrešene migrantske politike v skandinavskih državah je na severu Evrope začelo naraščati število skupin, ki varujejo lokalno prebivalstvo pred krajami in spolnimi napadi. Na drugi strani pa so se začeli organizirati tudi skrajne islamistične skupine. Oblasti obsojajo nastanek in delovanje vseh organizacij.

Oblasti so postale izjemno zaskrbljene zaradi naraščajočega pojava protimigrantske “vojske Odina”, ki se je kot prva pojavila v Estoniji ter je sedaj razširjena že po vseh skandinavskih državah in Baltiku. Člani teh skupin patruljirajo po ulicah z namenom varovanja domačinov pred migranti, poroča Daily Mail.

Odin – kralj vseh bogov
Skupina je poimenovana po kralju bogov iz nordijske mitologije, njeni člani pa pravijo, da želijo biti oči ter ušesa za policijo in jim pomagati pri njihovih dolžnostih. Z okoli 250 tisočimi migranti, ki so v zadnjem letu prišli v severni del Evrope, je poskočil tudi strah pred naraščajočim kriminalom. Člani skupine so poznani po nošenju črnih jaken z vikingom na hrbtni strani, njegova usta pa so pokrita z nacionalno zastavo države in imenom skupine.

Foto: epa

Foto: epa

Pojav skupin proti migrantom je estonskega premierja Taavija Roivasa pripravil do tega, da je na omrežju Twitter zapisal: “Samooklicane patriotske tolpe ne povečujejo občutka varnosti pri Estoncih, prej nasprotno.”

Skrb pred porastom desnega ekstremizma
Na Norveškem je policija izrazila zaskrbljenost zaradi prihoda 31 tisočih iskalcev azila. Po njihovem prihod migrantov povečuje tudi radikalizacijo in rekrutacijo na desnici. Vojaki Odina so svoj prvi pohod na Norveškem izvedli 13. februarja v kraju Toensberg. “Naš prvotni cilj je preprečevanje nasilja, preprodaje drog in spolnih napadov,” je dejal njihov član Ronny Alte.

Vojska Alaha
Islamisti na Norveškem pa so kot odziv na Vojsko Odina ustanovili Vojsko Alaha in razkrili uniformo, ki vključuje logotip Islamske države. Organizacija, ki deluje v Oslu, si je nadela ime Jundullaah in prav tako patruljira po mestnih ulicah.

Norveška policija je že potrdila obstoj te islamistične tolpe, lokalni politiki pa obsodili njihovo delovanje, ne glede na to, ali delujejo v imenu Odina ali Alaha. “Edini, ki imajo pooblastilo za patruljiranje po ulicah in uporabo sile, so policisti.” 

M. P.