Hrvati v šoku: Šešelj v Haagu oproščen vseh obtožb, zahteval bo 14 milijonov odškodnine

Foto: epa

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije je Vojislava Šešlja oprostilo vseh obtožb. Predsedniku Srbske radikalne stranke, ki je pripravil teren za etnično čiščenje v BiH in na Hrvaškem, tožilstvo obtožb ni dokazalo onkraj razumnega dvoma. Vodja radikalne stranke sojenju sicer ni prisostoval. 

Haaško sodišče je Šešlja oprostilo v vseh devetih točkah obtožnice, v katerih je bil obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993, poročajo hrvaški mediji. Šešelj je bil po mnenju tožilstva odgovoren tudi za množične pokole na Ovčaru pri Vukovarju in v Voćinu na Hrvaškem. Šešljevi četniki naj bi pobijali tudi v Zvorniku, Mostarju in Sarajevu. Po besedah tožilstva je zaradi Šešljeve politike umrlo skoraj 1000 ljudi.

14 milijonov evrov odškodnine
Vodja Srbske radikalne stranke je v Beogradu dejal, da sta sodnika profesionalna in poštena ter nista popustila pred političnimi pritiski. Napovedal je še, da bo od Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zahteval 14 milijonov evrov odškodnine, poroča STA.

Orešković oprostitev označil za sramoto
“Danes sem v Vukovarju, v katerem je Šešelj delal zlo, nikoli pa se ni pokesal. Zažigal je zastave Hrvaške in Evropske unije. Žal je haaško sodišče povedalo svoje. Upam, da se bo tudi Srbija odzvala ter da bomo videli prave odločitve in n obnašanje naših sosedov,” je bil kritičen Orešković, ki je v Vukovarju obiskal spominsko območje na Ovčari, kjer so srbski vojaki zagrešili množične zločine proti Hrvatom.

Šešelj je bil v Haagu priprt 12 let, nato pa je bil izpuščen zaradi slabega zdravstvenega stanja. Haaško sodišče je od Srbije zahtevalo, da 62-letnika aretira in izroči, vendar se to ni zgodilo. Šešelj je za srbski Blic pojasnil, da se ne bo udeležil sojenja, saj da je v kampanji in ima pametnejše delo. Haaško sodišče je tako prvič v zgodovini izreklo sodbo v odsotnosti obtoženca.

“Celotno območje bo kmalu očiščeno ustašev. Niti eden od njih ne sme živ zapustiti Vukovarja,” je Šešelj pozival novembra leta 1991, tj. le deset dni pred pokolom na Ovčari pri Vukovarju.

Sodba Šešlju bo vplivala tudi na notranjepolitične razmere v Srbiji. Vojni zločinec namreč kandidira na predčasnih volitvah, ki bodo aprila. Vodja Srbske radikalne stranke ima sodeč po javnomnenjskih raziskavah dobre možnosti za vstop v parlament, poroča Večernji list.

N. K.