fbpx

Volitve v BiH: vnovična zmaga Komšiću, Dodik vodi v tekmi za predsednika Republike Srbske, v Federaciji poraz Bakirja Izetbegovića

Foto: epa

Po danes objavljenih delnih izidih državne volilne komisije se na nedeljskih volitvah članov predsedstva BiH se vendarle obeta vnovična zmaga Željka Komšića za hrvaškega člana. Izidi sicer potrjujejo zmago bošnjaškega člana Denisa Bećirovića in srbske članice Željke Cvijanović. Milorad Dodik naj bi bil izvoljen za predsednika Republike Srbske, piše STA.

Volitve v predstavniški dom so razdeljene na dva dela, enega za Federacijo Bosne in Hercegovine in enega za Republiko srbsko. Strankarske ocene na podlagi prvih ocen preštetih glasov so bile po poročanju Slobodne Evrope v glavnem enotne in kažejo, da bodo člani predsedstva BiH Denis Bećirović (Socialnodemokratska stranka), Željko Komšić (Demokratična fronta) in Željka Cvijanović (Zveza neodvisnih socialdemokratov).

Kljub temu, da so zmago napovedovali kandidatki HDZ BiH Borjani Krišto, se zmaga vendarle obeta Željku Komšiću. Po zadnjih informacijah v ponedeljek malo po deveti uri ima v boju za člana predsedstva BiH iz vrst hrvaškega naroda prednost Komšić, ki je dobil 183.529 (53,61 odstotka) glasov. Njegova protikandidatka Borjana Krišto je dobila 158.781 glasov (46,39 odstotka). Z omenjenim razpletom se bo zagotovo še dodatno okrepilo nezadovoljstvo Hrvatov v državi in tudi uradnega Zagreba, ki zahtevajo spremembo volilne zakonodaje za člana predsedstva. Za Komšića tudi trdijo, da ne zastopa interesov Hrvatov  in da je bil izvoljen samo zaradi podpore dela Bošnjakov.

Na volitvah hrvaškega člana predsedstva kaže na vnovično zmago Željka Komšića iz stranke Demokratska fronta. (Foto: epa)

Ko gre za boj za člana predsedstva BiH iz vrst bošnjaškega naroda, ima kandidat združene opozicije Denis Bećirović trenutno 268.197 glasov (57 odstotkov), dosedanji član predsedstva Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije je dobil 178.054 glasov (37,84 odstotka). Doslej je bilo obdelanih 84,75 odstotka volišč v Federaciji BiH. V tekmi za člana predsedstva BiH iz vrst srbskega naroda ima občutno prednost Željka Cvijanović, ki je dobila 275.175 glasov (52,87 odstotka). Njen protikandidat Mirko Šarović je prejel 185.828 glasov (35,70 odstotka), je sporočila Centralna volilna komisija .

Dodik ostaja predsednik RS
Twitter S
NSD je zjutraj objavil, da je Dodik v volilni tekmi za predsednika RS “dobil 31.000 glasov več kot drugouvrščeni kandidat”. Centralna volilna komisija BiH je nato na podlagi obdelanih 82 odstotkov volišč potrdila, da je Dodikova prednost okoli 30.000 glasov. Dodik je svojo zmago v štabu SNSD razglasil že malo po polnoči.

Zabeleženo je bilo več poskusov prevare
Okoli 3,36 milijona volilnih upravičencev je na današnjih volitvah izbiralo tri člane predsedstva BiH, poslance spodnjega doma parlamenta BiH, spodnjega doma parlamenta bošnjaško-hrvaške Federacije BiH, parlamenta Republike Srbske, predsednika in dva podpredsednika slednje ter člane skupščin desetih kantonov federacije. Za te položaje je kandidiralo več kot 7200 kandidatov iz 90 političnih strank in 38 strankarskih koalicij ter 17 neodvisnih kandidatov. Volitve v BiH je nadziralo okoli 60 tisoč opazovalcev, med njimi skoraj štiri tisoč mednarodnih. Ti so zabeležili več incidentov, nepravilnosti in celo poskus večje volilne prevare. Koalicija za svobodne in poštene volitve Pod lupo je sporočila, da je zabeležila 65 hujših kršitev volilnega zakona BiH.

Foto: epa

Rok za objavo končnih in uradnih rezultatov je 30 dni od dneva volitev. Po objavi uradnih rezultatov bo sledila druga faza volilnega procesa, ko bodo posredno izbirali predstavnike v dom narodov parlamenta BiH in Federacije BiH ter predsednika in dva podpredsednika te entitete.

Tanja Brkić