Vroče v Moldaviji: ulice preplavili protestniki, sponzorirani s strani Rusije

Foto: Twitter

Proruska stranka je v torek spodbudila protivladne proteste v Kišinjevu, prestolnici Moldavije. Za to ima močno podporo Rusije, ki se tako še naprej vmešava v politiko države, kjer je na oblasti zahodno usmerjena moldavska vlada.

Prestolnica je bila v torek paralizirana, ko je na tisoče protestnikov, ki jih je spodbudila proruska stranka ȘOR, prišlo na ulice in zahtevalo subvencije za elektriko v zimski sezoni in da “država ne sodeluje v vojni” v Ukrajini, je poročal poljski radio in dodal, da je imela policija težave pri vzdrževanju reda in miru.

Protest je organizirala opozicijska skupina Gibanje za ljudstvo, ki jo podpirajo člani stranke ȘOR, poroča Associated Press. Protestniki so blokirali avtoceste, ki se približujejo mestu, pa tudi mestno središče, so zapisali na spletni strani Crisis24 kanadskega varnostnega podjetja Gardaworld.

Protest se je razvil v pohod, ki se je začel pred Akademijo znanosti okoli 11.30 po lokalnem času. Po urniku se bo demonstracija zaključila s shodom v mestni hiši Kišinjeva. Volilna udeležba naj bi ostala pri nekaj tisočih, je zapisal Crisis 24, čeprav so si organizatorji obetali več. Protestniki so moldavsko predsednico Maio Sandu pozvali k odstopu. Na ulicah Kišinjeva naj bi se slišal slogan “dol z diktaturo”.

Kot so poročali novinarji, je bilo veliko protestnikov ruskih infiltratorjev – ali takšnih neposredno iz Ruske federacije ali pa etničnih Rusov, ki živijo v avtonomni regiji Pridnestrje.

https://twitter.com/igornovikov/status/1630592493195612161?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1630592493195612161%7Ctwgr%5Eecebfc2bcb5efe0f1f113ec1e80c3ef181bf9eab%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tvpworld.com%2F66907716%2Frussia-foments-social-unrest-in-moldova-as-thousands-take-to-chiinu-streets

Ker so protestnike v prestolnico pripeljali z avtobusi iz vse države, so bile ulice Kišinjeva neprehodne. Vodja proruske stranke ȘOR Ilan Sor je trdil, da je policija skušala preprečiti shod, ki ga je imenoval “mirni shod”.

Ministrstvo za zunanje zadeve ZDA je sankcioniralo oligarha Sora zaradi njegove podpore ruskim interesom. Moldavske oblasti trdijo, da 35-letnik, ki je bil na begu pred moldavskimi organi kazenskega pregona in se je skrival v Izraelu, sodeluje s skupino sodelavcev, ki želi namerno stopnjevati napetosti v Kišinjevu.

Rusija bije hibridno vojno proti Moldaviji
“Obstaja resnična možnost, da se Moldavija pridruži Zahodu. Rusija se tega zaveda in to skuša preprečiti. A ne z vojaško silo,” je v četrtek za romunski televizijski kanal Digi 24 povedal namestnik sekretarja Nata Mircea Geoana. “Rusija je sprožila, kot je poskušala storiti v Črni gori leta 2016, celotni arzenal hibridne vojne proti Republiki Moldaviji,” je poudaril.

Moldavija je medtem zavrnila obtožbo ruskega obrambnega ministrstva, da je Ukrajina skovala načrt za napad na odcepljeno moldavsko regijo Pridnestrje. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zavrnil obtožbe in dodal, da je regija suvereno ozemlje Moldavije.

Andrej Žitnik