fbpx

[VSE PODROBNOSTI] Grozljivka na Rabu: Hrvaški veteran sosedu z avtomatsko puško prestrelil nogi, ga pokončal, napadel njegovo ženo in nato razstrelil še sebe z ročno bombo

Foto: arhiv Nova24tv

Nadvse turistično naselje na otoku Rab Barbat je včeraj pretreslo grozljivo dogajanje. 48-letni moški, po neuradnih podatkih hrvaški veteran, je najprej napadel 51-letnega psihiatra, sicer njegovega soseda, nato se je spravil še na sosedovo ženo in na koncu sebe razstrelil z ročno bombo. In vse to zaradi spora glede zemljišča.

Mesto Barbat na Rabu slovi kot tisto, ki ga vidite prvega, ko izstopite iz trajekta. “Obdajajo ga peščene plaže, restavracije pa oskrbujejo lokalni ribiči,” je zapisano na predstavitveni strani otoka Rab. A to idilo je zmotil 48-letnik, ki je najprej napadel svojega soseda, nato pa še njegovo ženo. In kaj se je pravzaprav dogajalo? 48-letnik, hrvaški mediji poročajo, da je vojni veteran, je napadel 51-letnega Sinišo Rakića (na sliki, op. av.), po poklicu psihiatra. Ta naj bi svojega napadalca prosil za življenje in naj se ga usmili, vendar pa napadalec ni imel usmiljenja. Najprej naj bi ga ustrelil v nogi, nato pa vanj poslal še nekaj nabojev, tudi v prsni koš, zaradi katerih je žrtev obležala.

Nato se je Srđan Smojver spravil še na psihiatrovo ženo Vesno, 54-letnico, ki pa je, da bi si rešila življenje, skočila z balkona. Pri tem se je huje poškodovala, Hrvatje poročajo, da si je zlomila obe nogi in roko, vendar pa reševalci niso mogli do nje, saj je napadalec z avtomatsko puško streljal vse naokrog. Kasneje je le dočakala zdravniško pomoč, kjer so reševalci ugotovili, da so jo nekateri izstrelki iz kalašnikovega oplazili. Tarnala je tudi nad bolečinami v hrbtu, zato Jutarnji ugiba, ali si je morda poškodovala hrbtenico. Dejstvo pa je, da jo je v bolnišnico v Reko prepeljal helikopter in da je njeno stanje zdaj stabilno. Rakićeva sicer dela na sodišču na Rabu kot zapisnikarica. Napadalec pa je v času pogajanj s policijo tudi v njih izstrelil nekaj nabojev, a zaenkrat ne poročajo o poškodovanih policistih.

Razstrelil se je z ročno bombo
Hišo, v kateri se je nato napadalec zaprl v apartma, so obkolili specialci iz Reke in se vse do večera pogajali z napadalcem – na pomoč so policiji pri pogajanjih priskočili celo napadalčeva mati in njegova prijatelja, sosedje pa so za hrvaške medije dejali, da je želel med pogajanji napadalec na travnik, da bi se tam razstrelil, saj si ni želel umazati apartmaja. Približno ob 19.35 je odjeknila močna eksplozija, nato je policija vdrla v hišo, kjer pa so lahko samo še ugotovili, da se je napadalec razstrelil. Po prvih ugotovitvah se je razstrelil z ročno bombo, ki jo je  imel pri sebi. O tem, da bo tako končal svoje življenje, je sicer grozil že med pogajanji, nato pa grožnjo tudi uresničil. Policisti naj bi sicer pri njem nato našli še kalašnikovo in strelivo, hrvaški mediji pa poročajo, da je bila eksplozija tako silovita, da je razbila stekla na oknih.

17-letni sin med streljanjem na praksi, ob novici doživel živčni zlom
Napadeni zakonski par ima sicer edinega sina, 17-letnega M. R., ki pa v času streljanja ni bil doma. Hrvaški mediji poročajo, da je bil vidno šokiran, ko je izvedel, da mu je sosed ubil očeta. To naj bi sicer izvedel kar prek Facebooka, ko so njegovi prijatelji objavljali, kaj se dogaja na Rabu in omenjali ubitega psihiatra, on pa je celo komentiral, da upa, da to ni njegov oče. A žal je bil. 17-letnik je bil v času dramatičnega dogajanja na praksi v eni izmed restavracij na Rabu, ob tragičnem spoznanju pa so mu morali nuditi nujno pomoč. Ob 12.30 je dobil tudi pomirjevala. Zdaj je v oskrbi pri svojih sorodnikih. Truplo njegovega očeta naj bi z oči javnosti umaknili šele okrog 15.30.

Priča grozljivki tudi Slovenci
Napadalec se je spravil nad svoja soseda zaradi spora glede zemljišča. Celotno dogajanje se je sicer začelo že deset ur prej, okrog 9.30, grozljivki na Rabu pa so prisostvovali celo nekateri turisti, med njimi tudi Slovenci. Ti naj bi v paniki pobegnili, poroča index.hr, ki razkriva, da je na priljubljenem hrvaškem otoku vladalo obsedeno stanje. Ta še razkriva, da naj bi se soseda (Smojver se je tja preselil iz Opatije po ločitvi, žena pa ga je zapustila, ker naj bi bil do nje nasilen in nasploh psihično nestabilen, op. av.) sicer sprla, ker naj bi psihiater napadalcu očital, da po skupnem dvorišču poliva bencin, medtem ko je polnil rezervoar svojega vozila. Psihiatra naj bi 48-letnik pokončal kar tam, na dvorišču, kaj je sledilo, pa je znano.

Rakići so bili sicer v svojem naselju zelo priljubljeni. Tja so se preselili pred kakšnimi 20 leti in so bili s sosedi nasploh v dobrih odnosih. Dr. Rakić naj bi bil eden od največjih strokovnjakov v Psihiatrični bolnišnici Rab, bil je tudi vodja Oddelka za akutna in kritična stanja. Njegovo ženo pa opisujejo kot nadvse prijazno žensko.

M. S.