Vse več članic EU zapira svoje meje migrantom

Foto: epa

Po tem, ko je Italija zavzela trdno stališče, da bo še naprej zavračala pristajanje ladij z migranti, ki jih prevažajo nevladne organizacije, je eno ladjo sprejela Francija, ki je obsodila ravnanje Italije, hkrati pa se je tudi sama odločila, da bo sprejela le določeno število migrantov. Odločitev Italije je bila sklenjena na podlagi nacionalne varnosti, enakega mnenja pa so tudi še štiri članice EU, ki se strinjajo, da večjega števila migrantov ne bodo sprejele.

Humanitarna ladja z 230 migranti je v petek pristala v francoskem pristanišču, potem ko jo je zavrnila Italija. Med Italijo in Francijo že dlje časa tli napetost, ki se je zdaj še dodatno povečala. Kljub očitkom Francije Italiji, da je ta delovala nesolidarno, pa se je tudi Francija odločila, da ne bo sprejemala migrantov, ki ne spadajo v ranljivo skupino. Enako so se odločile še štiri sredozemske članice EU.

Francija je Italijo opozorila na “hude posledice”, preden je ladja Ocean Viking prispela v južno pristanišče Toulon. Rim je ladji z migranti zavrnil vstop zaradi nacionalne varnosti, ki pesti vse evropske države. Odziv Francije je razjezil italijansko premierko Giorgio Meloni, saj naj bi bila ta po njenem mnenju neupravičena, dodala pa je, da Italija ne more biti edina destinacija za migrante iz Afrike, piše Euronews. Italijanska vlada je že pojasnila, da čolni nevladnih organizacij redno izvajajo svoje aktivnosti z minimalno vpletenostjo oblasti, z odlokom pa je razglasila pristajanje ladij za nevarno, navajajoč razlog nacionalne varnosti. Ko je dovolila izkrcanje ladje, je Macronova vlada svoj odziv poskušala cinično predstaviti kot dokaz svoje “humanitarne” skrbi v nasprotju z Italijo, vendar številni menijo, da je je Macron ladjo Ocean Viking sprejel samo zato, da bi se izognil ogorčenju javnosti.

Italija še naprej zavrača pristajanje ladij. (Foto: epa)

Francoska vlada je odstopila od sporazuma o sprejemu migrantov
Po poročanju SOS Mediterranean je Ocean Viking rešil 234 ljudi v šestih operacijah med 22. in 26. oktobrom, plovilu pa so zavrnili vstop v številna evropska pristanišča. Trenutno trem drugim sredozemskim reševalnim ladjam SOS z okoli 270 rešenimi begunci še vedno ni dovoljeno pristati v Italiji in Franciji. Velika diplomatska kriza je izbruhnila, ko sta Pariz in Rim prekršila svoje obveznosti po mednarodnem pravu in poskušala drugega prisiliti, da sprejmeta begunce. Francoska vlada je začasno prekinila sodelovanje v sporazumih EU o beguncih. Kot povračilo za dejanja italijanske vlade je francoski notranji minister Gérald Darmanin izjavil, da Francija ne bo delila bremena z migranti: “Italija se postavlja izven evropske solidarnosti in svojih zavez (ki bodo imele) izjemno resne posledice za dvostranske odnose.” Francoska vlada je odstopila od sporazuma o sprejemu 3500 migrantov iz Italije pred poletjem 2023 in poostrila nadzor na italijanski meji, pišejo tuji mediji.

Preoblikovanje obstoječih sporazumov EU o migrantih
V soboto je Melonijeva vlada ponovila svoje stališče in skupaj z Grčijo, Malto in Ciprom podala izjavo, v kateri je pozvala k razpravi o preoblikovanju obstoječih sporazumov EU o beguncih, da bi omejili število migrantov, ki bi jih sprejeli. Italija, Grčija, Malta in Ciper so v svoji sobotni izjavi za tuje medije ponovile svoja stališča, da ne morejo pristati na idejo, da so države prvega vstopa edine možne evropske točke pristanka za nezakonite priseljence. Dodali so, da število migrantov, ki so jih sprejele druge države članice EU, “predstavlja le zelo majhen delež dejanskega števila nedovoljenih prihodov”, prav tako pa so države obsodile delovanje plovil s strani nevladnih organizacij, ki delujejo popolnoma neodvisno od pristojnih državnih organov.

Foto: epa

Marine Le Pen: “Pripravite se na serijo čolnov”
Tega se je razveselil tudi Matteo Salvini, podpredsednik vlade in sekretar stranke Severna lega, češ da se zadeve spreminjajo, medtem ko je v Franciji voditeljica desne vlade Marine Le Pen opozorila, da se za Francijo začenja “serija čolnov nevladnih organizacij”. Pri tem se je sklicevala na “prijazno” migrantsko politiko Emmanuela Macrona, vendar kot pišejo tuji mediji, niti francoska vlada ni več naklonjena sprejemanju migrantov.

Tanja Brkić