fbpx

Vse več držav se sooča z neustrezno in neuporabno zaščitno opremo s Kitajske

Foto: epa

Kitajska skuša popraviti svojo podobo s pošiljkami zaščitne opreme, a je ta pogosto povsem neuporabna in neustrezna. Več evropskih držav je tako že vrnilo neuporabne kitajske teste, številne evropske države pa se soočajo tudi z neustrezno zaščitno opremo. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, je običajno, da kitajski dobavitelji prodajo opremo z licenco ene družbe, nato pa izvozijo produkte povsem druge tovarne.

Globalna pandemija novega koronavirusa je po prepričanju mnogih dobila takšne razsežnosti prav zaradi prikrivanja realnega stanja s strani kitajskih oblasti v začetni fazi. Kitajska zdaj skuša popraviti svojo podobo z donacijami zaščitne opreme in testov. Navedeno medicinsko opremo številne države tudi kupujejo od Kitajskih dobaviteljev, a je ta pogosto zaradi neustrezne kakovosti povsem neuporabna.

Kljub temu, da je, kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, kitajski režim v zadnjih dneh navidezno zaostril standarde za domače zasebne družbe pri proizvodnji medicinske opreme, pa je ta v resnici močno vpleten v dobavne verige. Na spletu smo tako zasledili obvestilo družbe Shanghai Dasheng Health Products enemu izmed naročnikov, v katerem pišejo, da naročene zaščitne opreme ne morejo dobaviti, ker jo je zasegla kitajska vlada.

Več evropskih držav je že vrnilo neuporabne kitajske teste
Zaščitna oprema in testi, ki prihajajo iz Kitajske so tudi vprašljive kakovosti. Kot poroča LA Times, so se v zadnjih tednih oblasti v Španiji, Češki republiki, na Slovaškem, v Turčiji in Veliki Britaniji pritožile, da so bili virusni testi, za katere so te države kitajskim podjetjem plačale milijone dolarjev, neuporabni. Gruzija je tako že preklicala pogodbo s kitajsko družbo, ki je neuporabne teste dobavila Španiji, Malezija pa se je odločila, da bo teste kupovala iz Južne Koreje.

Slika je simbolična (Foto: Twitter)

Številne evropske države se soočajo tudi z neustrezno zaščitno opremo
Težava pa niso le neuporabni testi, prejšnji teden je Nizozemska od Kitajcev zahtevala, da sprejmejo vračilo 600 tisoč neuporabnih obraznih mask, ki niso imele ustreznih filtrov. Finska je pri pregledu pošiljke zaščitne opreme iz Kitajske ugotovila, da ta ni primerna za uporabo v bolnišnicah, avstralske oblasti pa so zasegle 800 tisoč ponarejenih in neuporabnih mask iz Kitajske.

Foto: epa

Običajno je, da kitajski dobavitelji prodajo opremo z licenco ene družbe, nato pa izvozijo produkte povsem druge tovarne
Še hujši problem imajo Kitajci doma, kjer so se v času epidemije soočali z neustrezno zaščitno opremo, testi in razkužili. 12. marca so tako oblasti zasegle kar 80 milijonov neustreznih mask in 370 tisoč kosov neustreznih ali ponarejenih razkužil. Za ponarejevalce in goljufe, več deset so jih že prijeli, so predvideli celo dosmrtno zaporno kazen. Peking je prav tako zaostril standarde za medicinsko opremo namenjeno izvozu, ki mora imeti zdaj poleg domačih certifikatov tudi tuje licence in certifikate.

Da gre za popolno zmešnjavo, je za LA Times povedal pravnik Dan Harris, ki s svojim podjetjem Harris Bricken že 15 let pomaga ameriškim podjetjem pri uvozu produktov iz Kitajske. “Pred letom dni so kitajske družbe poslovale dobro. Zdaj so obupane,” je povedal Harris. “Številne družbe vedo, da bodo čez en teden bankrotirale. Številne so že v bankrotu. Zato prodajajo slabe in ponarejene produkte,” je dejal. Tudi Harris se v zadnjih tednih sooča z obupanimi pozivi zdravnikov, ki si na vsak način želijo priti do prepotrebne zaščitne opreme, ki pa jo je težko dobiti.

“Vsi se skušajo podati na ta trg, pri čemer nimajo nobenega razumevanja kakovosti,” pa je za LA Times povedal revizor dobavnih verig iz Hong Konga Renaud Anjoran. Po njegovih besedah je običajno, da kitajski dobavitelji skušajo izvoziti produkt ene družbe pod licenco neke druge družbe. Na koncu izvozijo produkte tretje ali četrte tovarne, brez kakršnekoli sledljivosti po dobavni verigi.

Rok Krajnc