fbpx

Vse več držav za prekinitev pogajanj s Turčijo

Foto: epa

Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, bodo danes v Bruslju razpravljali o letošnjem širitvenem svežnju. V ospredju pogovorov bo vprašanje prekinitve pristopnih pogajanj s Turčijo zaradi spornih ukrepov predsednika Recepa Tayyipa Erdogana po julijskem poskusu vojaškega udara. Soglasja za ta korak doslej ni bilo, najodločneje pa se zanj zavzema Avstrija.

Razprava o Turčiji ne bo lahka, je včeraj  napovedal vodja slovaške diplomacije Miroslav Lajčak, ki bo v imenu slovaškega predsedstva vodil zasedanje. Lajčak meni, da pristopnih pogajanj ne bi smeli ustaviti, saj je država pomembna partnerica. Da večina članic ni naklonjena prekinitvi pogajanj, je v ponedeljek ocenil tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. Z Avstrijo naj bi se strinjali tudi Bolgarija in Nizozemska. Članice morajo vsako odločitev o širitvi sprejeti s soglasjem. Evropski parlament je sicer nedavno sprejel resolucijo, v kateri se je zavzel za prekinitev pogajanj, vendar ta ni zavezujoča.

Hrvaška razjezila Vučića
Na zasedanju, ki se ga bo udeležila tudi državna sekretarka zunanjega ministrstva Sanja Štiglic, bodo med drugim razpravljali še o migracijskih in varnostnih vprašanjih ter o problemu nizozemske ratifikacije sporazuma med EU in Ukrajino. Ob robu zasedanja bosta potekali pristopni konferenci s Srbijo in Črno goro. Slednja je doslej odprla 24 od skupno 35 pogajalskih poglavij, danes pa naj bi odprla še tri. Srbija, ki je doslej odprla štiri pogajalska poglavja, naj bi odprla še dve poglavji ali tri pogajalska poglavja. Tik pred zdajci naj bi se sicer zapletalo s Hrvaško, ki naj bi blokirala odprtje enega poglavja. Srbski premier Aleksandar Vučić je zato tudi zagrozil, da se konference ne bo udeležil.

B. J., STA