Vučić ne bo pristal na oblikovanje začasne vlade, “dokler je živ”

Srbski predsednik Aleksandar Vučić. (Foto: AFP)

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ponovno zatrdil, da ne bo dovolil oblikovanja začasne vlade, dokler je živ. K njenemu oblikovanju so pozvali opozicijski politiki, ki vzpodbujajo množične proteste po smrtonosnih strelskih napadih v začetku maja. Srbski predsednik je ob dnevu policije za medije povedal, da je bilo nekaj zahtev protestov že izpolnjenih. Izjavil je tudi, da nekaterih ne bo izpolnil, in zatrdil, da se “nikjer na svetu še ni zgodilo, da bi bilo toliko neodgovornih politikov, ki pozivajo k protestom zaradi množičnih pobojev”.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je v nedeljo udeležil prireditve ob dnevu ministrstva za notranje zadeve in policije. Med komemoracijo je nagovoril občane in odgovarjal na vprašanja medijev. Ko je govoril o zahtevah protestnikov, je opozoril, da so nekatere od njih izpolnjene, o nekaterih se je mogoče pogovarjati, nekatere, kot je odstop ministra policije Bratislava Gašića, pa ne pridejo v poštev. Med zahteve protestov spada namreč tudi odstop nekaterih visokih funkcionarjev, je pa v Beogradu v soboto potekal že peti v seriji protestov srbske opozicije in državljanov, shoda pa se je po poročanju srbskega N1 udeležilo približno 55 tisoč ljudi.

“Kar zadeva oblikovanje začasne vlade, se lahko te fantazije ustavijo. Začasne vlade ne bo, dokler bom jaz predsednik republike oziroma dokler bom živ. Lahko pa mi preneha mandat, kot je bilo predlagano včeraj pred skupščino. Torej, ponavljam, začasne vlade ne bo. Ne bo je, ker to ne bi bila vlada Srbije, ampak vlada interesnih skupin, tajkunov in tujcev. Ta vlada bi uničila Srbijo v šestih mesecih, sedem ali osemkrat hitreje kot DOS. Preveč ljubim Srbijo, o prehodnih vladah pa lahko samo sanjate,” je dejal srbski voditelj Vučić in poudaril, da je on tisti, ki nekomu podeli mandat za sestavo nove vlade.

Vučić: policija je svoje delo opravila na najboljši možni način
Protestniki in opozicijski voditelji zahtevajo tudi odstop notranjega ministra Bratislava Gašića, vendar je Vučić zatrdil, da to ne pride v poštev. Dodal je, da pravzaprav zahtevajo njegov odstop z mesta predsednika in njegovega vodje. Pojasnil je, da je pripravljen iti na referendum o predsedniku in pozval opozicijo, naj ga “čisto in zakonito” zamenja. Poudaril je, da preventiva ne more rešiti problema množičnih pobojev v OŠ Vladislav Ribnikar. Vućić je poudaril, da je policija naredila vse, kar je morala, “delovala je represivno, svoje delo je opravila na najboljši možni način. Vsi to vedo. Nikogar na svetu ni, ki bi obtoževal svojo policijo, predvsem pa ne, ki bi obtoževal državni vrh. Nikjer na svetu se še ni zgodilo, da bi bilo toliko neodgovornih politikov, ki pozivajo k protestom zaradi množičnih pobojev,” je dejal predsednik.

Srbski predsednik Aleksandar Vućić z notranjim ministrom Bratislavom Gašićem (Foto: Instagram)

Srbski predsednik je ogorčen nad pozivi opozicijskih voditeljev, za katere je dejal, da se bodo zapisali v zgodovino kot nečastni. Poudaril je, da so v policiji in vseh državnih organih v Srbiji v 99 odstotkih primerov zaposleni pošteni in izjemno dragoceni ljudje, za nekatere od njih pa obstajajo kazensko-pravne sankcije. V nadaljevanju je po poročanju srbskih medijev poudaril, da v Srbiji ni umora, ki ne bi bil razrešen, in da spoštuje odločitve sodišča. Prepričan je, da je Srbija neupoštevajoč zadnja dva strelska napada ena najvarnejših evropskih držav, da pa se je po tej tragediji začelo novo obdobje in da so ljudje še vedno v šoku.

Predsednica vlade zgrožena
Zadnji, peti shod v nizu shodov se je odvil v soboto v Beogradu, protestniki so se sprehodili po središču srbske prestolnice do stavbe predsedstva. Na njem so spregovorili nekateri opozicijski politiki in nekatere javne osebnosti. Čeprav naj bi se protestniki shoda udeleževali v luči “proti nasilju”, so eno besede, drugo pa dejanja. Hitro je namreč na družbenih omrežjih zaokrožila fotografija lutke predsednika, ki so jo “obesili”. Nad fotografijo je bila zgrožena tudi predsednica vlade Ana Brnabić, ki je na družbenih omrežjih zapisala: “Kako to razložiti otrokom? Moj sin je star štiri leta. Žal mi je vas, ki promovirate strpnejšo družbo – in ne vem, kako naj mu razložim. Aleksandar Vučić je prijatelj, oče, sin, človek, ki daje vse od sebe, da bo Srbija močnejša. Imate drugačno vizijo – v redu, ampak borite se proti nasilju,” je zapisala.

Foto: Twitter

Vučić: moja naloga, je da to prenašam
Kmalu po koncu shoda se je oglasil tudi Vučić, ki je prav tako objavil video sporočilo na Instagramu. Državljane Srbije je pozval k enotnosti ne glede na razlike in se zahvalil “vsem – tako tistim, ki so mi grozili z obešanjem, kot tistim, ki so mi pošiljali sporočila podpore,” je dejal. Na vprašanja novinarjev o lutki je dejal, da je njegova naloga, da prenaša takšno s*anje. Sem predsednik republike in moja naloga je, da prenesem tudi grožnje s smrtjo. Ne vem, če se preganja po uradni dolžnosti. Kar se mene tiče, to počnejo vsak dan. Vsak dan mi je namenjenih več kot 200 groženj s smrtjo. Ko si predsednik, se moraš naučiti to tolerirati“, je dejal Vučić. Dodaja, da država sprejema konkretne korake, akcija zaplembe orožja pa je najboljša v zgodovini srbske policije.

Protesti pod sloganom Srbija proti nasilju potekajo v srbski prestolnici vsak teden vse od dveh strelskih napadov v začetku maja, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 18 ljudi. Med drugim zahtevajo odstavitev vodstva javne televizije RTS in odvzem nacionalnih frekvenc komercialnima provladnima televizijama Pink in Happy zaradi kršenja zakonodaje, spodbujanja nasilja in nemoralnosti ter predvajanja programov, ki spodbujajo kriminal in agresijo.

Tanja Brkić