fbpx

“Wokeism” v praksi: Družba United Airlines napovedala, da bodo polovico pilotskih pripravnikov predstavljale ženske in nebelci!

Foto: epa

Nad ameriško letalsko družbo United Airlines so se preko družabnih omrežij usule kritike potem, ko je ta sporočila, da upa, da bo zaposlila bolj “raznolike” pilote. Mnogi družbi s sedežem v Čikagu očitajo, ker ta želi opustiti obstoječe zaposlovalne prakse in se prilagoditi načelom vedno bolj razširjene relgije “wokeism”, katere temeljna načela so: misliti si najslabše o vseh; verjeti, da se je cel svet zarotil proti vam; prepričanje, da je biti žrtev pomeni biti svetnik in da so vsi, ki niso heteroseksualni beli moški, zatirani. 

Letalski prevoznik je v torek napovedal, da bo pričel sprejemati prijave za svojo novo letalsko akademijo, in dejal, da si bo v naslednjem desetletju prizadeval za usposabljanje in zaposlitev 5 tisoč pilotov, od katerih bodo polovico predstavljale ženske in nebelci. “Šola je zasnovana tako, da sprejme pripravnike, z različno ravnjo usposobljenosti, vključno z osebami brez predhodnih letalskih izkušenj”, je mogoče prebrati v izjavi, ki jo je objavil United.

“Vpisni cilji odražajo željo podjetja, da diverzificira pilotske vrste in ustvari nove priložnosti za tisoče žensk in nebelcev, ki želijo nadaljevati kariero v letalstvu,” je pojasnil izvršni direktor Scott Kirby. Trenutno je pri letalskem prevozniku zaposlenih preko 12 tisoč zaposlenih pilotov, od tega je nekaj več kot  7 odstotkov žensk in 13 odstotkov nebelcev, poroča Russia Today.

United je poudaril, da bo njihov program usposabljanja vključeval “podporo in usposabljanje” za pilote, da bo zagotovil, da bodo vsi potencialni zaposleni odražali “strokovnost” in zavezanost k zagotavljanju “varnih, skrbnih in zanesljivih” storitev, ki jih pričakujejo od vseh zaposlenih v podjetju. Mnogi na družbenih omrežjih niso ravno prepričani, da si je letalska družba kot prednostno  nalogo zadala zagotavljanje varnosti in strokovnosti.

Foto: epa

Prednost ideologiji namesto referencam
“Veliko bolj me skrbi sposobnost varnega pilotiranja letala, kot pa za to, kako izgleda oseba, ki letalo pilotira. Tudi vi bi morali tako razmišljati, namesto, da ugajate wokeismu,”
je eden izmed zaskrbljenih  komentarjev, ki se je pojavil potem, ko je United Airlines napovedal zaposlovanje bolj raznolikih pilotov. “Kot nekdo, ki me skrbi letenje z letalom, in kot vsak Američan, ki normalno razmišlja, si želim, da zaposlite 5 tisoč najboljših pilotov. Če je preko 2500 belih pilotov, ki so se prijavili, bolj usposobljenih za opravljanje svojega dela, kot oseba, ki jo zaposlite, potem diskriminirate te, ki so bolj usposobljeni, poleg tega pa na cedilu pustite vse ostale,” je v poduk letalski družbi zatrdil drugi uporabnik Twitterja.

Glede na to, da je “wokeism” postala prevladujoča religija ne čudi, da je tudi nekaj takih, ki so nad naporom letalske družbe navdušeni, saj zagovarjajo prepričanje, da bi se moralo povečati število žensk in drugih premalo zastopanih skupin, ki delajo v letalstvu. Vendarle pa ob tem opozarjajo, da mora United izbrati najbolj kvalificirane kandidate. ne glede na spol in raso. Vse večje število podjetij in organizacij pričenja slediti tovrstni logiki razmišljanja, ki jo podpirajo aktivisti, ki se borijo za tako imenovano socialno pravičnost. Le kako daleč bo vse skupaj še šlo?

Nina Žoher