Z računa druge ženske je dvignila več kot milijon evrov – policija jo še išče

Foto. zajetje zaslona

Črnogorski policiji še ni uspelo izslediti prevarantke, ki je s ponarejeno osebno izkaznico Budvanke M.O. z njenega računa v banki Lovćen ukradla 230 tisoč evrov in 1,2 milijona dolarjev. Domnevno pa vedo, kdo je osumljenka, in tudi to, po navodilih katere hudodelske združbe je delovala, poročajo tuji mediji.

Nenavadna goljufija se je zgodila 12. aprila, dan prej pa je v poslovalnico banke v Herceg Novem vstopila ženska, stara približno štirideset let, temnih las, zelo modrih oči, visoka okoli 175 centimetrov, srednje postave ter napovedala, da bo dvignila denar, ki ga hrani pri njih. Po policijskih evidencah je ženska naslednji dan, 12. aprila, okoli 10.30 vstopila v banko, oblečena enako kot prejšnji dan. V črn nahrbtnik je pospravila skupno 1.360.000 evrov in poslovalnico zapustila deset minut kasneje. Bankirja je tudi prosila, naj njenih staršev, ki imajo pooblastilo za iste račune, ne obvesti, da je dvignila denar. Da prevarantka ni lastnica denarja, so ugotovili 13. aprila, ko je M. O. poklicala na banko in prosila za pojasnilo, koliko ji manjka do limita, saj pričakuje večji priliv sredstev iz tujine.

Po nekaterih informacijah tujih medijev naj bi inšpektorji že identificirali prevarantko in hudodelsko združbo, po navodilih katere je delovala, člani pa niso iz Črne gore. Vir črnogorskega portala Vijesti je še povedal, da je najverjetneje kriminalna skupina iz sosednje države priskrbela ponarejeno osebno izkaznico, v kateri so ime in priimek lastnice računa, njen datum rojstva, številka socialnega zavarovanja. Na tem ponarejenem identifikacijskem dokumentu piše, da je bil izdan 10. oktobra 2022 na izpostavi Ministrstva za notranje zadeve Budva. S policijske uprave pa zaenkrat niso sporočili, kaj so doslej storili, s kom so opravili razgovore in ali so našli prevarantko.

Poraja se vprašanje, kdo je vedel za visoko vsoto denarja
Po navedbah medijev prevarantka niti ni točno vedela, koliko denarja je na računu. V banki naj bi inšpektorjem med drugim pojasnili, da je osebni bančnik zgolj en dan pred prevaro po telefonu govoril s pravo lastnico bančnega računa, vendar pa je nikoli ni videl v živo. Pri njem v pisarni se je oglasila zgolj njena mama. Pojasnili so tudi, kako pri dvigu denarja poteka identifikacija osebe. Stranka mora pokazati osebni dokument. Policisti Oddelka za varnost Herceg Novi izvajajo vse ukrepe in dejanja po nalogu državnega tožilca tožilstva v Herceg Novem v zvezi s primerom, za katerega ste izrazili interes, so na kratko odgovorili s policijske uprave ter dodali, da več podrobnosti ne morejo posredovati. “Na žalost ne moremo dajati izjav, da ne bi motili poteka preiskave,” so pojasnili v finančni instituciji.

Sara Kovač