fbpx

Za krvavim levičarskim protestom v Berkeleyju stoji globalist George Soros

Foto: EPA

Ameriški mediji poročajo, da je ena izmed najbolj ekstremnih in javno izpostavljenih levičarski ekstremističnih skupin prejela donacijo v višini 50 tisoč ameriških dolarjev od milijarderja socialista Georgea Sorosa. Levičarska skupina “Zavrnimo fašizem”, katere primarni cilj je zatirati svobodo govora in preprečiti javne govore konservativcev in libertarcev, je prejšnji teden na kalifornijski univerzi Berkeley zaradi napovedanega govora urednika konservativnega portala Breitbart Mila Yiannopoulosa organizirala nasilen protest, ki je eskaliral v nasilne izgrede. Posredovati je morala policija, protestniki pa so v policiste metali petarde, uničevali barikade in razbijali okna.

Organizacija Alliance for Global Justice, ki jo financira Sorosova fundacija Tides, je ekstremistični levičarski skupini Refuse Fascism donirala 50 tisoč evrov. Sama “aliansa” je sicer v fiskalnem letu 2016 od Georgea Sorosa prejela kar 2,2 milijona ameriških dolarjev, med donatorji pa so še nekatera druga podjetja, ki jim je očitno v interesu rušenje ameriške demokracije in omejevanje svobode govora.

Združenje ameriških železarjev je prispevalo 5 tisoč ameriških dolarjev, mesto Tucson v zvezni državi Arizona 10 tisoč, sladoledarski velikan Ben&Jerry 20 tisoč, nič pa se ne more primerjati z ironijo ob donaciji skupine Peace Development Fund v višini 5 tisoč ameriških dolarjev, ki se domnevno bori za človekove pravice in podpira organizacije, ki se ukvarjajo s svobodo govora.

Naj spomnimo, levičarska skupina Refuse Fascism je na socialnem omrežju Facebook branila svoj napad na univerzi v Berkeleyju, kjer so brutalno pretepli številne Trumpove podpornike in oboževalce govorca Mila Yiannopoulosa, zaradi česar so naleteli na ogorčenje številnih Facebookovih uporabnikov in naknadno izbrisali svojo objavo. Skupina je sicer svoje dejanje opravičevala kot “nujno”, hkrati pa na svoji uradni spletni strani sledilce pozvala k še več nasilja nad ameriškimi konservativci.

“Sinoči je na tisoče študentov, profesorjev in drugih protestnikov prisostvovalo organiziranemu protestu proti desničarskemu govorcu Milu Yiannopoulosu, fašističnemu operativcu. Bodimo jasni, Milo se ne zavzema za svobodo govora, temveč s svojimi govori širi nacistična prepričanja na ameriški univerzi,” je ekstremistična skupina dan po napadu zapisala na Facebookovi spletni strani.

Ameriški predsednik Donald Trump je na svojem uradnem Twitter profilu protestnike sicer ostro obsodil in okrcal vodstvo univerze v Berkeleyju, da ne dovoli svobode govora. Če nameravajo še naprej izvajati nasilje nad nedolžnimi ljudmi z drugačnimi pogledi, odpadejo zvezna sredstva, jih je opozoril. Predstavniki univerze pa so celo sporočili, da Yiannopoulosa sploh niso povabili, čeprav ga je uradno povabila študentska republikanska skupina. V Berkeleyju vztrajajo, da ne podpirajo njegovih idej, a da so zavezani svobodi govora.

Vseeno so se številni profesorji s kalifornijske univerze pridružili protestu, v katerem so bili razbiti tudi številni avtomobili, pretepeni Milovi pristaši in verbalno napadeni moški in ženske, ki so jih neupravičeno označili za “naciste”. Številni ameriški mediji poročajo, da je policija kljub nasilju aretirala samo enega protestnika, intervenirala pa šele takrat, ko je incident postal zares krvav. Policisti so pretep dolgo samo opazovali, žrtvam so morali pomagati somišljeniki, ki so jo tako skupili tudi sami. “Bilo je patetično videti policiste, ki stojijo tam in ne storijo ničesar. Ne vem, morda jim je kdo naročil, naj ne ukrepajo,” je eden izmed Trumpovih podpornikov povedal za Breibart.

Svoje strinjanje z nasilnimi protestniki so izrazili tudi številni hollywoodski zvezdniki, za katere je znano, da so na vsak način poskušali pomagati demokratki Hillary Clinton na poti v Belo hišo v času ameriške predsedniške tekme. Eden od najglasnejših na Twitterju je bil režiser Judd Apatow, a si je zaradi jeze nekaterih svojih oboževalcev hitro premislil in svoj “tvit” izbrisal.

L. S.