Nato z vojaško vajo Železni meč odgovarja na rusko dokazovanje moči

Foto: epa

Enajst držav zveze Nato je na mejo z Litvo poslalo 4000 vojakov z namenom, da sodelujejo v letošnji vaji Železni meč. Vojne igre so namenjene testiranju zmožnosti največjega baltskega naroda, da v čim krajšem možnem času napotijo veliko število vojakov na določeno območje. 

Vaja, ki se je pričela danes in ki naj bi trajala do 2. decembra, vključuje usposabljanje na dveh ločenih lokacijah v Litvi, poroča Russia Today.

Priča smo negotovim razmeram
General Waldemar Rupšys, ki je na čelu litovske kopenske vojske, je v izjavi za javnost dejal: “Čas nam predstavlja nove nepričakovane izzive. Pripraviti moramo enote in njihove poveljnike, da se učinkovito odzovejo na konvencionalne vojaške grožnje.”

Tokratna vaja vključuje 4000 vojakov
Letošnji manever Železni meč, ki je tretji po vrsti in največji do sedaj, vključuje skoraj 4000 vojakov iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Nemčije, Kanade, Poljske, Romunije, Slovenije, Luksemburga in treh baltskih držav. Vaj, ki potekajo v zadnjih dveh letih, se je do sedaj udeležilo več kot 2000 vojakov.

Foto: Ministry of National Defence Republic of Lithuania

Foto: Ministrstvo za nacionalno obrambo Republike Litve

Iz obrambnega ministrstva v Litvi so sporočili, da se bodo vojaki urili za izvedbo napadalnih in obrambnih operacij, hitro razporejanje in opravljanje drugih nalog. 

Vaja predstavlja priložnost za preizkušanje brigade Železni volk
Vojaška vaja Železni meč Litvi predstavlja prvo priložnost za preizkušanje Žemaitije – brigade Železni volk, ki je bila formirana na začetku letošnjega leta in jo sestavljajo vojaki, ki so bili vpoklicani, potem ko je bilo marca 2015 ponovno uvedeno obvezno služenje vojaškega roka. Trenutno ima dva bataljona in podporne enote, v naslednjem letu pa se bo razširila še za dva bataljona.

Državam v vzhodni Evropi Nato s pomočjo svojih sredstev pomaga pri okrepljenem usposabljanju v primeru ruske agresije.

Rusi krepijo baltske flote in dokazujejo vojaško moč
Naj spomnimo na navedbe Daily Maila, da je Kremelj že okrepil svoje baltske flote v Kaliningradu z dvema majhnima vojnima ladjama, ki sta oboroženi z raketami dolgega dosega kot protiutež Natovim dejavnostim v regiji. Neimenovan vojaški vir navaja, da naj bi ladji Serpuhov in Zeleni Dol že vstopili na območje Baltskega morja in naj bi kmalu postali del novooblikovane divizije.

Prav tako je v znak dokazovanja moči ruska letalonosilka plula mimo evropskih obal proti Siriji, zato so se ministri za obrambo v zavezništvu zavzeli za uresničitev obljub voditeljev Nata, da pošljejo v začetku naslednjega leta sile v baltske države in v vzhodno Poljsko.

Foto: epa

Foto: epa

Moskva zanika obtožbe glede ogrožanja sosednjih držav in trdi, da Nato izraz ruska agresija uporablja v namene upravičevanja vojaškega poseganja na meji z Rusijo.

Litva si prizadeva za izpolnitev zavez
Litva se tako kot nekatere druge evropske članice Nata trudi, da bi izpolnila svojo obveznost glede financiranja proračuna Nata, saj velja, da bi morala vsaka država za financiranje nameniti 2 odstotka BDP-ja. Vlada pravi, da bo ta cilj dosežen do leta 2018.

N. Ž.