fbpx

Za teroristični napad z nožem v Amsterdamu odgovoren Afganistanec z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji

Vir: twitter

Petkov napad z nožem na železniški postaji v središču Amsterdama, v katerem so bile huje poškodovane tri osebe, med njimi tudi napadalec, je zakrivil 19-letni Afganistanec z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji. Policija incident preiskuje kot morebiten teroristični napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal tiskovni predstavnik policije Rob van der Veen, trenutno poteka preiskava napada. “Upoštevamo vse možne scenarije, tudi najhujšega, ki je terorizem,” je še dejal.

To je potrdil tudi drug tiskovni predstavnik policije Frans Zuiderhoek, ki je povedal, da policija “resno” upošteva, da je imel napadalec “teroristični motiv”.

Napadalec je po navedbah Zuiderhoeka pod policijskim pridržanjem v bolnišnici, kjer ga policija zaslišuje o njegovem motivu. Dodal je, da policija medtem tesno sodeluje z nemškimi kolegi glede ozadja osumljenca.

Afganistanec je po navedbah policije v petek naključno izbral dve žrtvi in ju zabodel. V incidentu je bil ranjen tudi sam, ustrelila ga je policija. Vse tri ranjene so prepeljali v bolnišnico.

Oblasti železniške postaje po napadu niso popolnoma evakuirale, ampak so za potnike zaprle zgolj dva perona. Poleg tega nekaj časa niso vozili tramvaji, ki svojo pot začnejo pred železniško postajo.

Nizozemska policija je v začetku minulega tedna aretirala tudi 26-letnega moškega, ki naj bi načrtoval napad na nizozemskega skrajnega desničarja Geerta Wildersa. Ta je julija napovedal tekmovanje v risanju karikatur preroka Mohameda in močno razburil javnost. Napoved tekmovanja je med drugim v Pakistanu sprožila množične proteste, talibani pa so v Afganistanu pozvali k napadom na nizozemske vojake v tej državi. Wilders je tekmovanje iz varnostnih razlogov odpovedal.

demokracija.si