Začelo se je sojenje policistom, vpletenim v državni udar v Turčiji

Turški policisti Foto: STA

Pred sodiščem v Istanbulu se je začelo sojenje domnevnim pučistom, ki so julija poskušali izvesti državni udar. Eden izmed osumljenih za neuspešno strmoglavljenje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana je še na begu.

Obtoženi so na noč državnega udara domnevno zavrnili varovanje Erdoganove rezidence v Istanbulu. Če bodo obsojeni, grozi 21 osumljencem trikratna zaporna kazen, sedem pa naj bi jih v zaporu preživelo od sedem let in pol do petnajst let. Skupno je bilo v okviru izrednih razmer zaradi domnevne vpletenosti v državni udar aretiranih okoli 41.000 ljudi, sojenja pa so se ponekod že začela.

Od 29 policistov, proti katerim se je začelo sojenje, jih je 24 v zaporu, eden je na begu, ostali se ob plačani varščini branijo s prostosti. Sojenje v Istanbulu je najpomembnejše do zdaj in tudi prvo v turški metropoli.

Obtoženim očitajo, da so skušali strmoglaviti vlado, prav tako pa naj bi bili privrženci skupine v ZDA živečega verskega voditelja Fethullaha Gülena, ki ga oblasti obtožujejo vodenja poskusa strmoglavljenja Recepa Tayyipa Erdogana. Gülen sicer vsakršne obtožbe vztrajno zanika.

Turške oblasti so v povezavi s spodletelim državnim udarom avgusta pridržale več kot 17.000 ljudi, med njimi poslovneže, sodnike, tožilce, javne uslužbence na ministrstvih, policiste in vojake. Turški zapori so bili prenatrpani.

Čistk še niso ustavili. Odpuščenih je bilo več kot 2.000 policistov, več 100 pripadnikov turške vojske ter številni zaposleni na turški agenciji za informacijske in komunikacijske tehnologije. Zaprli so tudi turško agencijo za telekomunikacije.

B. J., STA

 • Olga

  Sojenje je farsa in pljunek v obraz demokratičnemu svetu!

 • centurion

  Poroča pa STA….
  Verodostojna in z roko v roki z režimi tipa Erdogan – Kučan-Putin.
  A una musli Karmen Švegla se še ni javila iz Ankare v živo v TvMurgle?

 • Anton

  Ponovni vzpon osmanskega cesarstva.

 • cosmosjasnovidec

  Kdo pa ima interes spoh braniti tako diktatorsko podgano kot je Erdogan razen njegovih plačenih morilcev kateri so ravno izvedli tale udar.
  Sojenja tem policistom ter ostalim državljanom so pa tako navadna farsa in blamaža saj imajo njihove sodbe zapečatene še preden so stopili v sodno dvorano.
  Popolnoma enako so delovali pri nas tovariši komunajzerji v času komunizma sedaj pa nadaljujejo njihovi levaški komunajzerski nasledniki.

 • garfi

  največji udar je erdogan
  sedaj se povezuje še s putkom

 • Caetano

  Erdoganova farsa…

 • pajot

  Upam,da dočakam dan,ko bo sojenje erdoganu.

  • Franc Šink

   Jaz pričakujem atentat nanj.

   • pajot

    No,tudi to bi me zadovoljilo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!