Zagrebški televiziji zaradi sovražnega govora o “četniških vikarjih” za tri dni prepovedali oddajanje

Marko Jurič (foto: printscreen/Youtube)

Hrvaški svet za elektronske medije je danes odločil, da bodo zaradi spodbujanja sovraštva in diskriminacije za tri dni prepovedali oddajanje zasebni lokalni zagrebški televiziji Z1. To si je televizija prislužila z izjavami o predstavnikih srbske pravoslavne cerkve na Hrvaškem. Z1 bo morala prepoved uveljaviti s 26. januarjem opolnoči.

Svet za elektronske medije je ocenil, da je urednik in voditelj oddaje Markov trg Marko Jurič, kršil zakon o elektronskih medijih, ko se je Zagrebčanom javil z opozorilom, naj bodo previdni, ko se sprehajajo v bližini srbske pravoslavne cerkve sredi Zagreba, da ne bi “kakšen izmed četniških vikarjev priletel iz cerkve in po svoji navadi izvedel svoj krvavi pokol“.

Na današnji seji so potrdili, da so po rednem nadzoru delovanja televizije Z1 ugotovili kršitve zakona, ki prepoveduje spodbujanje in širjenje sovraštva in diskriminacije na podlagi rasne ali etnične pripadnosti, barve kože, spola, jezika, vere, političnega ali drugega prepričanja ter nacionalnega ali socialnega porekla. O primeru Z1 bodo seznanili tudi državno tožilstvo.

Srbska skupnost ogorčena in napoveduje ovadbo
Tudi glavno združenje srbske nacionalne manjšine na Hrvaškem Srbski nacionalni svet je v četrtek že napovedalo ovadbo proti Juriču zaradi spodbujanja sovraštva ter pozivanja k nasilju in linču.

Gre za medijsko objavo o četniški ideologiji v pravoslavni cerkvi
Jurič je medtem sporočil, da ni imel namena, da bi koga žalil ali diskriminiral, temveč je želel odpreti temo o četniški ideologiji v srbski pravoslavni cerkvi. Izrazil je tudi obžalovanje, če je koga prizadel.

V pismu, ki ga je Jurič zaradi afere napisal za javnost, se je skliceval na videoposnetke, ki so bili objavljeni na nekaterih spletnih portalih, na katerih je bilo videti več vodilnih srbskih pravoslavnih duhovnikov, ki so med srečanjem v Chicagu peli pesmi o četnikih. Ti so med drugo svetovno vojno nad Hrvati zagrešili številne vojne zločine.

Na posnetkih je videti tudi ljubljansko-zagrebškega metropolita Porfirija, kako od svojih kolegov zahteva, naj zapojejo četniško pesem, ki so jo nato pojejo skupaj.

Njegova kri bo prelila tiste, ki pozivajo k linču
Jurič kritične reakcije in odziv javnosti smatra kot pozive na linč in napade na svobodno novinarstvo ter hkrati trdi, da dobiva grožnje, ki jih je že prijavil policiji. Groženj se ne boji in ob koncu pisma zapiše, da bo njegova kri, če se mu kaj zgodi, padla na roke tistih, ki preko javnega medijskega linča dejansko širijo sovražni govor.

Izjave Juriča je obsodilo tudi hrvaško novinarsko društvo ter združenje hrvaških novinarjev in publicistov, v katerem je Jurič član sekretariata.

V. V., STA

 • xtc

  Ništa novo na Balkanu,ti se že koljejo 400 let.

 • avtohtoni neandartalec

  Hja, četniki niso klali Hrvate temveč ustaše, to niso bili zločini ampak so jih premalo, glede na to, kaj so slednji nameravali in tudi začeli. Če ti kdo ročno, na neizrekljiv način pobije skoraj milijon nemočnih in pravzaprav nič krivih sonarodnjakov, ga pač zakolješ, pa še čim več njegovih pajdašev,sodelavcev in ovaduhov zraven. Ustaši so bili marionetna domobranska garda, pod okriljem Vatikana, ki jih je pomagal organizirati in opremljati prav zato, da se zoperstavijo pravoslavju. Ne gre samo za Hrvate in Srbe, gre za mejo med dvema krščanskima civilizacijama. Niti niso sprejeli vsakega,ker so se ravnali po nacističnem evgeničnem ključu, so najprej desetletja popisovali Hrvaško prebivalstvo in ugotavljali kdo so bili njihovi predniki, zato jih je težko razumeti kot normalna človeška bitja temveč so sami sebe izolirali iz človeškega bazena. Ustaš in Srb vendar nimata nič skupnega, niti izvora, ker Hrvati naj bi po njihovi mitologiji izvirali iz Atlantide in naj bi bili avtohtoni arijci, medtem ko so se Srbi priplazili izza Karpatov.
  Resnica je seveda nekje vmes,pravzaprav je čisto nekaj drugega ampak ni važno, iz novice sklepam, da želi hinavska vlada začeti dialog o razlikah med katolištvom in pavoslavjem,ker računajo na inercijo, ki jo je začel papež, pred domnevno 100 milijonsko množico lahkovernih južnoameričanov, katerim se je za malikovanje zahvalil z legendarno opazko, da se plodijo kot zajci. Papež je tudi opozarjal na razmere na obali, kamor je začelo naplavljati prve begiunce. In če papež nekaj reče, tudi pravičniški in poštenjakarski katolibani ne sprašujejo, če res morajo in zakaj temveč le, kako visoko?

  • dr Janez Sveti

   To ni komentar. To je stališče. Sovražno.
   DR Janez Sveti legija

  • MEFISTO

   “Katolibani”, kdo je iznašel ta izraz in kdo ga ponosno uporablja?

 • MEFISTO

  Četniki so bili v Srbiji edina regularna in legitimna vojska, ki se je edina borila proti okupatorju.

  Hrvatska je imela samostojno državo, zato so bili ustaši regularna vojska na Hrvaškem, pa še Slovencem niso nič hudega storili.

  Partizani so bili revolucionarna vojska, ki se je borili proti vsem, najbolj pa proti lastnemu narodu in ga slednjič tudi premagala.

  Tudi pri nas se še nismo osvobodili izpod njihovega jarma.

  Prav zdaj potekajo zadnje operacije lastninjenja in ekonomskega izčrpavanja Slovencev ter slovenske države.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!