Zagrebški televiziji zaradi sovražnega govora o “četniških vikarjih” za tri dni prepovedali oddajanje

Marko Jurič (foto: printscreen/Youtube)

Hrvaški svet za elektronske medije je danes odločil, da bodo zaradi spodbujanja sovraštva in diskriminacije za tri dni prepovedali oddajanje zasebni lokalni zagrebški televiziji Z1. To si je televizija prislužila z izjavami o predstavnikih srbske pravoslavne cerkve na Hrvaškem. Z1 bo morala prepoved uveljaviti s 26. januarjem opolnoči.

Svet za elektronske medije je ocenil, da je urednik in voditelj oddaje Markov trg Marko Jurič, kršil zakon o elektronskih medijih, ko se je Zagrebčanom javil z opozorilom, naj bodo previdni, ko se sprehajajo v bližini srbske pravoslavne cerkve sredi Zagreba, da ne bi “kakšen izmed četniških vikarjev priletel iz cerkve in po svoji navadi izvedel svoj krvavi pokol“.

Na današnji seji so potrdili, da so po rednem nadzoru delovanja televizije Z1 ugotovili kršitve zakona, ki prepoveduje spodbujanje in širjenje sovraštva in diskriminacije na podlagi rasne ali etnične pripadnosti, barve kože, spola, jezika, vere, političnega ali drugega prepričanja ter nacionalnega ali socialnega porekla. O primeru Z1 bodo seznanili tudi državno tožilstvo.

Srbska skupnost ogorčena in napoveduje ovadbo
Tudi glavno združenje srbske nacionalne manjšine na Hrvaškem Srbski nacionalni svet je v četrtek že napovedalo ovadbo proti Juriču zaradi spodbujanja sovraštva ter pozivanja k nasilju in linču.

Gre za medijsko objavo o četniški ideologiji v pravoslavni cerkvi
Jurič je medtem sporočil, da ni imel namena, da bi koga žalil ali diskriminiral, temveč je želel odpreti temo o četniški ideologiji v srbski pravoslavni cerkvi. Izrazil je tudi obžalovanje, če je koga prizadel.

V pismu, ki ga je Jurič zaradi afere napisal za javnost, se je skliceval na videoposnetke, ki so bili objavljeni na nekaterih spletnih portalih, na katerih je bilo videti več vodilnih srbskih pravoslavnih duhovnikov, ki so med srečanjem v Chicagu peli pesmi o četnikih. Ti so med drugo svetovno vojno nad Hrvati zagrešili številne vojne zločine.

Na posnetkih je videti tudi ljubljansko-zagrebškega metropolita Porfirija, kako od svojih kolegov zahteva, naj zapojejo četniško pesem, ki so jo nato pojejo skupaj.

Njegova kri bo prelila tiste, ki pozivajo k linču
Jurič kritične reakcije in odziv javnosti smatra kot pozive na linč in napade na svobodno novinarstvo ter hkrati trdi, da dobiva grožnje, ki jih je že prijavil policiji. Groženj se ne boji in ob koncu pisma zapiše, da bo njegova kri, če se mu kaj zgodi, padla na roke tistih, ki preko javnega medijskega linča dejansko širijo sovražni govor.

Izjave Juriča je obsodilo tudi hrvaško novinarsko društvo ter združenje hrvaških novinarjev in publicistov, v katerem je Jurič član sekretariata.

V. V., STA