fbpx

Zakaj je obljubljena dežela slovenskih demokratičnih socialistov na poti v katastrofo

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro, (Foto: epa).

Venezuela je zgled za številne pripadnike Združene levice Luke Mesca. Toda država, ki jo je pokojni predsednik Hugo Chavez popeljal na pot v socializem, je zdaj zaradi zgrešene gospodarske politike v hudih težavah.

Venezuela se že dolgo časa otepa s pomanjkanjem pomembnih življenjskih potrebščin (toaletni papir, plenice za otroke, posamezna živila …), zdaj pa se morajo prebivalci 29-milijonske države, katere “zaščitni znak” so tudi prazne police v trgovinah in visoka inflacija, ubadati tudi s pomanjkanjem elektrike in vode.

Menjava časovnega pasu
Chavezov naslednik, venezuelski predsednik Nicolas Maduro, je tako v četrtek zaradi težav z oskrbo z energijo napovedal, da bo Venezuela zamenjala celo časovni pas. S tem naj bi privarčevala z elektriko. Chavistična oblast za težave z elektriko in vodo krivi vremenski pojav El Nino, toda kritiki opozarjajo, da je katastrofalno stanje v energetiki povezano z zgrešeno ekonomsko politiko na področju energetike, piše britanski Daily Mail.

Skorajda prazne police v eni od venezuelskih lekarn. V državi poleg posameznih živil in izdelkov primanjkuje tudi zdravil (Foto: epa).

Skorajda prazne police v eni od venezuelskih lekarn. V državi poleg posameznih živil in izdelkov primanjkuje tudi zdravil (Foto: epa).

Maduro se je zaradi pomanjkanja elektrike poleg menjave časovnega pasu odločil še za nekaj nenavadnih potez. Tako je 18. april razglasil za dela prost dan. Že nekaj dni prej pa je razglasil, da zaposlenim v javnem sektorju ni treba delati v petek. Maduro je poleg tega spravil v slabo voljo ženske, saj jih je pozval, naj zaradi varčevanja ne uporabljajo več sušilcev za lase.

Revna država, ki leži na bogatih zalogah nafte.
Ironija je, da je Venezuela država z največjimi zalogami nafte na svetu. Toda namesto da bi se kopala v denarju, postaja zaradi zgrešenega socialističnega eksperimenta vse revnejša.

A. Ž.